Bie Van Deun (Zeevaartschool) begeleidt BV’s uit ‘Over de oceaan’ 

BV's Jani Kazaltzis, Imke Courtois, Dominique Persoone, Otto-Jan Ham, Charlotte Vandermeersch en Evi Hanssen zijn dezer dagen te zien op Vier in 'Over de oceaan'. De voorbereiding van die barre Atlantische zeiltocht gebeurde in Antwerpen.

Op Vier loopt momenteel ‘Over de oceaan’, een realityprogramma waarin zes bekende Vlamingen het ruime sop kiezen in een zeilboot. Ze gaan evenwel niet onvoorbereid de zee op. Najaar 2019 kwam het zestal trainen bij de Hogere Zeevaartschool (HZS) in Antwerpen. Docente Bie Van Deun en haar collega’s vingen de BV’s op.  

Otto-Jan aan radio

“De zes BV’s en de crew volgden survivaltraining bij ons. Otto-Jan Ham, die de communicatie aan boord moet verzorgen, legde zijn examen voor het BIPT ook bij ons af. Imke Courtois is de ‘medic’ van dienst. Zij volgde drie dagen opleiding bij onze docent dokter Verbiest, die ook de medische vakken aan onze studenten geeft.”  

De technische ploeg van het programma kwam in augustus en september trainen in Antwerpen, waarbij ze ook knowhow opbouwde over de manier waarop het maritieme avontuur van de BV’s in beeld kon worden gebracht. De BV’s zelf waren in oktober aan de beurt om kopje onder te gaan in de trainingsvijver van HZS.  

De begeleiding van de televisiecrew en deelnemers past in het programma beroepsopleidingen van HZS, waarbij de school opleidingen op maat aanbiedt aan privébedrijven.  

Binge

Toen het programma op Telenet Play liep, heeft Bie het gebinged. Vanuit haar eigen jarenlange ervaring op zee kan ze nagaan hoe waarheidsgetrouw het leven aan boord is weergegeven. “Het is fraai en realistisch in beeld gebracht. Ook aspecten als zeeziekte of de soms nerveuze sfeer aan boord komen mooi aan bod, zonder te dramatisch te worden.” 

Zelf komt Bie niet in beeld. “Ik heb mijn best gedaan om achter de camera te blijven”, lacht ze. “Het was wel een leuke ervaring om de BV’s persoonlijk te leren kennen. We hopen alleszins dat dit project de interesse voor de Zeevaartschool kan wekken bij een groot publiek.”

Michiel Leen