Belgica-replica in aanbouw toont imposante skeletstructuur

Feestelijk nieuws bij het sociaal tewerkstellingsproject De Steenschuit. De varende replica van het onderzoeksschip 'Belgica' die ze daar bouwen, is weer een stap dichter bij voltooiing nu de houten spantenstructuur zo goed als klaar is.

De 'Belgica' is het schip waarmee de Belgische ontdekkingsreiziger Adrien de Gerlache in 1896 naar Antarctica voer. Bij De Steenschuit werken ze al een geruime tijd aan een replica van de roemruchte driemaster. In oktober vorig jaar werd de voorsteven van het schip geplaatst, nu is de complexe structuur van houten spanten compleet en gaat de bouw een nieuwe fase in. Die structuur werd zondag voorgesteld aan het grote publiek.

Vakmanschap

De laatste spanten zijn weliswaar kleiner, maar ook veel complexer om te bouwen. Het vergt een extra staaltje vakmanschap om ze in de juiste hoek, met precies de juiste kromming en op exact de juiste plaats te kunnen positioneren. “Tegen nieuwjaar moet de spantenstructuur volledig klaar zijn en zal het kunstige skelet van de Belgica in al zijn glorie te bewonderen zijn”, belooft werfcoördinator Bob Geldhof. “Liefhebbers die het kunstwerk nog een keer live willen bewonderen, moeten snel zijn. Vanaf januari begint immers het dichten van de romp en zal het fraaie uitzicht van de spantenstructuur voor altijd verdwijnen achter vier lagen beplanking”. Op de foto, genomen bij het bezoek van een plaatselijke middelbare school aan de werf, is de spantenstructuur duideljk te zien.

Succes

“Het Belgicaproject wil werkzoekenden via attitudetraining en het aanleren van basic skills in de houtbewerking snel naar de arbeidsmarkt toeleiden”, zegt Rudi De Meyer. “Onze oud-kandidaten hebben een succesratio van 80 procent, een resultaat waar we terecht trots op zijn.”

Financiering van het project komt voor een groot deel uit de brede havencommunity. Zo is het project dit jaar het goede doel bij de nieuwjaarsreceptie van Alfaport/Cepa. Bedoeling is om het schip op termijn aan de Droogdokkensite voor anker te leggen en eventueel zelfs de afbouw daar te laten plaatsvinden, wat ook voor sightseeërs interessant kan zijn.

Michiel Leen