In beeld: zo zal vernieuwde Hogere Zeevaartschool eruitzien (+ foto's)

Een combinatie van erfgoedelementen en state-of-the-artnieuwbouw, dat wordt het renovatieproject van de Antwerpse Hogere Zeevaartschool. Directeur Rowan Van Schaeren stelde de concepttekeningen voor aan de Vrienden van het Scheepvaartmuseum.

Deze zomer gaan de renovatiewerken van de gebouwen bij het Noordkasteel van start. Het originele gebouw in art-decostijl, dat van 1932 dateert, wordt in zijn originele glorie hersteld. De zijvleugels, die in de jaren '50 werden toegevoegd, worden gesloopt en vervangen door een moderne nieuwbouw met veel glas. Die combinatie van traditie en erfgoed enerzijds, en de modernste technologie anderzijds, is de basisfilosofie achter de hele renovatie. 

Op de concepttekeningen die Van Schaeren donderdagavond voorstelde aan de Vrienden van het Scheepvaartmuseum, is al goed te zien hoe het complex, wanneer het in 2021 voltooid is, eruit zal zien. "Door het grote gebruik van glas is veel zichtbaarder wat we allemaal doen", weet Van Schaeren. "De machinekamer zit in het nieuw ontwerp niet meer weggestopt in de kelder, maar wordt zichtbaar gemaakt."

Terug naar 1932

Het oude hoofdgebouw wordt helemaal gerestaureerd. In dat opgeknapte gebouw is volgens Van Schaeren ook plaats voor tijdelijke tentoonstellingen van maritiem erfgoed. Iets wat de bezoekers uiteraard kunnen smaken. 

De architectenbureaus Kempe Thill en Anno staan in voor het ontwerp van het nieuwe gebouw en het restauratieconcept. Voor de coördinatie van de bouwwerken blijft Patrick Blondé, Van Schaerens voorganger aan het hoofd van de Hogere Zeevaartschool, aan boord. De Vlaamse overheid legt voor de financiering 10 miljoen euro op tafel. De overige 15 miljoen komen uit een publiek-private samenwerking. 

Michiel Leen