Barbara Peene (POM): “Physical Internet maakt logistiek efficiënter”

Het team Transport & Logistiek van POM West-Vlaanderen versterkte zich met Barbara Peene voor pionierswerk rond de digitale transformatie van logistieke stromen. Haar ervaringen in IT, supplychain en bedrijfskunde sluiten daar perfect op aan.

POM (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij) West-Vlaanderen vond na grondig zoeken een geschikte stafmedewerker om de digitalisering in de transport-logistieke sector te stimuleren. De witte raaf moest op hoog kennisniveau vertrouwd zijn met zowel de sector als met IT, en bereid zijn om vorm te geven aan het programmaonderdeel ‘Demonstrator Physical Internet’.

Sinds januari wordt deze taak opgenomen door Barbara Peene, afkomstig uit Roeselare en met haar gezin wonend in Brugge. Ze is burgerlijk ingenieur computerwetenschappen (KU Leuven) en vulde dat dipmoma aan met een master industrieel management en een master supplychainmanagement (beide Vlerick Bussines School).

Supplychainmanagement

“Ik startte mijn carrière in 1994 als IT-projectmanager bij Siemens en van 1996 tot 1998 als consultant bij Hewlett-Packard. Toen mijn man in 1998 voor Siemens tijdelijk in Duitsland werkte, was ik daar bij Hewlett-Packard aan de slag als consultant om businessprocessen te automatiseren”, vertelt Barbara Peene.

Terug in België werkte ze vanaf 2000 zes jaar op de Vlerick Business School, waar ze voornamelijk programma’s rond supplychainmanagement coördineerde. “Toen mijn man in 2006 door Barco naar Peking werd gedetacheerd, kende ik even een expatbestaan zonder hoofdjob. Ik leerde er wel de basis van de Chinese taal, wat altijd van pas komt. Van 2011 tot 2013 leidde ik aan de Brugge Business School de opstart van het postgraduaat supplychainmanagement, in samenwerking met POM West-Vlaanderen. De jongste vijf jaar werkte ik deeltijds bij logistiek consultinghuis Logflow. Daar was ik verantwoordelijk voor de operationele marketing en het projectbeheer van het geïntroduceerde ERP-systeem (Enterprise resource planning is een computerprogramma dat alle processen binnen een bedrijf ondersteunt, red.).”

Lading beslist zelf over beste route

“De opdracht van het team Transport & Logistiek is om van West-Vlaanderen een synchromodaal geconnecteerde, logistieke topregio te maken”, vult collega Jeroen Daese, stafmedewerker marktwerking, aan. “Ons vierkoppige team heeft als taak met innovatie en kennisversterking de industriële en transport-logistieke bedrijven te prikkelen. Het kantoor is gevestigd in de ABC-Toren in Zeebrugge, van waaruit ook de binnenvaartterminals in Wielsbeke en Roeselare aangestuurd worden. Momenteel loopt er nog een vacature voor een nieuw afdelingshoofd.”

De brede ervaringen van Barbara Peene sluiten perfect aan bij de veelzijdige uitdaging om de transport-logistieke sector te digitaliseren. Met name het onderdeel ‘Demonstrator Physical Internet’ spreekt tot de verbeelding. “Physical Internet kun je vergelijken met het digitale internet. Als je een e-mail verstuurt, zet je die op het netwerk. Daar wordt hij automatisch verdeeld in aparte stukjes data, die elk hun eigen weg nemen naar de bestemmeling. Elk stukje zoekt de meest ideale route, met de minste weerstand. Noch de verzender noch de bestemmeling kent die route en moet ook geen actie ondernemen, de stukjes reizen autonoom. Eenmaal aangekomen, worden ze automatisch opnieuw samengesteld zodat de ontvanger de mail kan lezen. Dit principe kun je ook toepassen op fysieke ladingen: zet ze in een open logistiek netwerk en laat ze zelf hun ideale weg volgen via een samenspel van diverse transportmodi. Dit moet leiden tot efficiëntere logistieke stromen: met minder lege vrachtruimtes, minder energieverbruik en minder emissies.”

Schip van digitalisering niet missen

Dit is pionierswerk, benadrukt Jeroen Daese: “We maken nu de bouwstenen om klaar te zijn voor de doorbraak van het Physical Internet, dat rond 2030 in de markt verwacht wordt. We vormen een cocreatiehub met de kennisinstellingen KU Leuven, UGent, Vives en Howest. Samen gaan we toepassingen van Physical Internet ontwikkelen en voorstellen aan de bedrijven. We halen ook inspiratie uit gelijkaardige initiatieven in andere sectoren, bijvoorbeeld in de zorgsector kijken we naar Health House in Leuven.”

In Zeebrugge beweegt momenteel veel rond de digitale transformatie. “Sinds kort participeert POM West-Vlaanderen ook in RX/SeaPort, een initiatief van het havenbestuur (MBZ) en de private havenondernemingen (APZI). Onze beide teams delen bovendien hetzelfde kantoor. Cocreatie is een kwestie van de juiste mensen bij elkaar te brengen. Als logistieke regio willen we het schip van de digitalisering zeker niet missen.”

Roel Jacobus