Maria Franksen: van jobstudent ‘heftruck’ tot terminalmanager Göteborg

Een verhaal dat elk logistiek hart verwarmt. De nieuwe roro-terminalmanager van DFDS in Göteborg, Maria Franksen, studeerde archeologie maar koos na een vakantiejob in de haven voor een internationale loopbaan in supplychainmanagement.

De roro-terminal van DFDS in Göteborg, de vaste bestemming van schepen uit Gent en Zeebrugge, krijgt een nieuwe manager. Na een internationale logistieke loopbaan, keert Maria Franksen terug naar de haven waar het voor haar allemaal begon. Tijdens haar studies archeologie was de Zweedse er jobstudent op een heftruck in een magazijn.

Daar leerde ze een belangrijke les: alles heeft te maken met supplychain. Hoewel ze aan de universiteit van Göteborg in 1988 het diploma archeologie haalde, ging ze vrijwel meteen in de logistiek aan de slag.

Volvo, Stena, Carlsberg

Maria Franksen werkte onder meer twintig jaar in leidende logistieke functies in de Volvogroep. Tussentijds liet de archeologie haar niet helemaal los: van 1986 tot 2011 leidde ze opgravingen in opdracht van het British Museum.

In 2016 werd ze supply chain director en productiemanager bij Stena Steel en vanaf 2018 nationaal warehouse manager van Carlsberg in Zweden. Vanaf 1 november neemt ze de leiding van de roro-terminal van DFDS in Götenborg.

Roel Jacobus