AP Hogeschool zoekt dringend werkplekken voor graduaatsstudenten

De Antwerpse AP Hogeschool zoekt werkplekken voor haar graduaatsstudenten. De nieuwe opleiding kreeg tientallen inschrijvingen en zoekt dringend bedrijven die het werkplekleren willen ondersteunen. Op 7 november organiseert de school een jobdate.

De graduaatsopleiding transport en logistiek van de AP Hogeschool is een vrij recente toevoeging aan het curriculum. De opleiding combineert theorielessen op school met een praktisch luik op de werkvloer. Een opleiding op maat van kandidaten die een diploma hoger onderwijs en tegelijkertijd de handen uit de mouwen willen steken. De richting levert studenten af in een vijftal beroepsprofielen. Een formule die aanslaat, want waar AP Hogeschool een twintigtal inschrijvingen verwachtte, staat de teller intussen op meer dan zeventig. Dat betekent ook dat de school op zoek moet naar veel meer bedrijven dan verwacht om de studenten te plaatsen. Geen sinecure, als je weet dat de studenten hun eerste stap op de werkvloer moeten kunnen zetten eind november, na de eerste theoretische lessen. Per semester gaan de studenten ook meer tijd in het bedrijf doorbrengen, met een maximum van vier dagen per week. 

"We zoeken een vijftigtal bedrijven en hadden die eigenlijk gisteren al willen vinden", licht Marina Schwagten van AP Hogeschool, toe. "Daarom organiseren we op donderdag 7 november een speeddate tussen studenten en bedrijven. Ook via werkgeversorganisaties en mailings proberen we bedrijven warm te maken om mee te werken aan het traject. Studenten die toch nog uit de boot vallen, worden intensief begeleid."

Raad en daad

Een opsteker voor de opleiding is dat logistiekspeler Kuehne + Nagel al toezegde vijf studenten onder te brengen in verschillende afdelingen van het bedrijf. Zowel Schwagten als docent Joost Hintjens wijzen erop dat bedrijven van de school begeleiding krijgen met duidelijke fiches over welke vaardigheden er per week worden geoefend. "In Duitsland is het systeem al veel meer ingeburgerd, maar we beseffen dat het voor kleinere bedrijven niet altijd evident is om er een leertaak bij te nemen. Wij staan evenwel klaar om hen inhoudelijk en educatief te begeleiden", zegt Hintjens. 

Alle info over de speeddate van 7 november vindt u hier. Op dezelfde webpagina vindt u ook linken naar de kalender van de opleiding en de fiche voor bedrijven die werkplekleren willen aanbieden. 

Michiel Leen