AP Hogeschool pakt uit met graduaatsopleiding transport en logistiek

De Artesis Plantijn Hogeschool komt met een nieuw graduaat in transport en logistiek. Die opleiding is maximaal op de logistieke praktijk gericht en mikt op studenten voor wie de klassieke bachelor net iets te hoog gegrepen is.

De term 'graduaat' leidde een wat sluimerend bestaan na de hervorming van het hoger onderwijs, maar is weer helemaal terug nu de hogescholen de verantwoordelijkheid hebben gekregen over de organisatie van opleidingen van dit type. Onder de officiële benaming HBO 5 (Hoger Beroepsonderwijs), bevinden ze zich qua opleidingsniveau tussen het middelbare en het bachelorniveau. Artesis Plantijn Hogeschool (AP Hogeschool) start vanaf volgend academiejaar met zo'n opleiding rond transport en logistiek in zijn vestigingen in Antwerpen en Mechelen. 

"Deze opleiding is maximaal op de praktijk gericht", zegt docent Joost Hintjens. "Ze is gericht op studenten voor wie de klassieke bacheloropleiding logistiek net iets te hoog gegrepen is. Een graduaatsopleiding zorgt ervoor dat ze als middengeschoolden op de arbeidsmarkt komen, en niet als laaggeschoolden. Na afronding van de opleiding kunnen ze er nog voor kiezen om hun bachelor te halen." 

Geen gewone stage 

Wat opvalt, is het grote aandeel van de beroepspraktijk. Gespreid over twee academiejaren en vier semesters, gaan de studenten elke week aan de slag in een bedrijf. Eerst één dag per week, daarna twee, tot uiteindelijk vier. Dat betekent dat het bedrijf ook een leeromgeving wordt. "Wat onze studenten in de bedrijven zullen doen, is veel actiever dan de klassieke stage", zegt Hintjens. "Er worden leerfiches opgesteld met daarin de aspecten die ze in een bepaalde week op het werk moeten leren. Bijvoorbeeld de bill of lading: we vragen hen dan een bill of lading mee te brengen uit 'hun' bedrijf en bespreken die in de klas."

Het opleidingsprofiel werd samengesteld in samenspraak met de werkgevers en sectororganisaties als LOGOS, om maximaal tegemoet te komen aan de wensen van de bedrijven. Hintjens geeft wel mee dat bedrijven die interesse hebben om als leerplek te fungeren, zich steeds mogen melden. De inschrijvingen voor studenten lopen vanaf nu. 

Michiel Leen