Antwerpse SAMGA-toren met explosie tegen de vlakte (+video)

Met een spectaculaire explosie ging de betonnen silo van het voormalige SAMGA-gebouw in de haven van Antwerpen zaterdagmiddag tegen de vlakte. Eenmaal het puin geruimd, beginnen hier de werken voor een cruciale knoop in de Oosterweelverbinding.

Geen half werk als er plaats moet worden gemaakt voor de Oosterweelverbinding. Zaterdagmiddag ging, onder ruime persbelangstelling, de betonnen silo van de voormalige SAMGA-graanopslag tegen de vlakte. De afbraakfirma Hens zorgde met een gecontroleerde explosie voor de snelle sloop van het betonnen gevaarte, dat in de afgelopen maanden al grotendeels onttakeld was door de inzet van conventionele slooptechnieken. Om 16.00 uur stipt daverde de omgeving van de Royerssluis op haar grondvesten, toen het gevaarte dreunend tegen de vlakte ging. Dat levert spectaculaire dronebeelden op.

De silo zakt door de explosie op zijn zij en landt binnen een vooraf aangelegde schutskring van puin op het terrein. Luttele minuten na de explosie herinnert enkel een laag stof op het water van het vijfde Havendok aan de ontploffing. Het opruimen van de site zal wel nog enige tijd vergen. Jeroen Van den Bossche, die de ontploffing namens Hens overziet, verwacht dat de opruiming nog tot eind september duurt. Zelfs op zijn zij is de silo nog 25 meter hoog.

Energiehub

Een mobiele breekcentrale zal het puin van de explosie verder verkleinen in behapbare brokken. Daarna wordt het puin, goed voor zo’n 41.900 ton steenpuin en 4.100 ton metaal, verder gesorteerd en per schip afgevoerd. In de loop van de zomer zijn de voorbereidende werken op de site afgerond. De historisch waardevolle bakstenen silo op dezelfde site blijft wel behouden. AG Vespa, de Stad en Lantis zijn gesprekken gestart over de herbestemming van deze industriële site. Na de aanleg van de Oosterweelverbinding vormt deze zone een belangrijke schakel tussen de stad en de haven. Het gebouw zou dienst kunnen doen als energiehub, naar het voorbeeld van gelijkaardige projecten in Hamburg.

Oosterweelknoop

De plek waar de oude SAMGA-site ooit stond, wordt een hotspot van bouwactiviteit in de nabije toekomst. Ten westen van de SAMGA-site, aan het oude Oosterweelkerkje, komt de Oosterweelknoop liggen. De knoop vormt de verbinding tussen de Scheldetunnel en de Kanaaltunnels. Verkeer dat uit de zuidelijke haven  of van het Eilandje komt, kan hier de Schelde kruisen naar Linkeroever of via de Kanaaltunnels aansluiten op de Ring. Ook wordt de nabijgelegen Royerssluis ingrijpend gerenoveerd. In dezelfde periode ondergaat ook de nabije Hogere Zeevaartschool ingrijpende nieuwbouwwerken.

Michiel Leen