Antwerpse haven 'hoofdpersonage' in Eén-serie 'Over Water'

De Antwerpse haven, "waar veel gebeurt maar nooit iets gebeurd is", is het decor voor de nieuwe prestigereeks 'Over Water' van Eén. Producer Tom Lenaerts steekt zijn fascinatie voor de haven niet weg. Stad en Havenbedrijf staken graag een handje toe.

Op 16 december zendt Eén de eerste aflevering uit van de nieuwe dramareeks 'Over Water'. De reeks werd vanochtend voorgesteld in het Antwerpse Havenhuis, in aanwezigheid van de acteurs, producer Tom Lenaerts, Antwerps burgemeester Bart De Wever en CEO Jacques Vandermeiren van het Havenbedrijf.

Promo voor de haven kun je 'Over Water' niet echt noemen. De serie vertelt het verhaal van de gevallen tv-ster John Beckers (Tom Dewispelaere), die na een verblijf in een afkickcenter de draad weer wil opnemen. Hij krijgt nog één kans: een nederige baan in het kwakkelende havenbedrijf van zijn schoonvader Freddy Michielsen (Herman Gilis). De sympathieke maar sentimentele Freddy heeft het aan de stok met zijn buur, de gladjakker en allroundslechterik Patrick De Beco (Kevin Janssens), die aast op Michielsens gronden. Nog voor de eerste aflevering voorbij is, valt er al een dode.

Het maritieme milieu vormt kortom de backdrop voor allerlei schimmigs met drugs, geweld en andere ongein. Gebaseerd op waargebeurde verhalen, voegt de begingeneriek daar nog aan toe. "Welkom in de haven, waar veel gebeurt maar nooit iets gebeurd is", vat een laconieke politiecommissaris het samen. 

Universeel verhaal

Toch is Vandermeiren blij dat op deze manier het grote publiek de haven eens te zien krijgt. "De haven is de hoofdacteur in deze reeks", weet de CEO van het Havenbedrijf. Tom Lenaerts bedankt stad en haven voor de logistieke en financiële steun. "Ik ken de haven wel", zegt hij in een reactie aan Flows. "Mijn grootvader hield vroeger kantoor in de buurt van de haven. Toen brandden er nog rode lichtjes in de havenbuurt van de binnenstad. Daarachter stopte de beschaving en begon de haven. Als decor is de omgeving super, maar ik wil benadrukken dat we een universeel verhaal willen vertellen. De intrige had zich evengoed in de verzekeringssector kunnen afspelen, maar dan zouden we niet zulke mooie beelden hebben kunnen schieten." (lacht) Lenaerts én De Wever breken een lans voor soepeler dronewetgeving. Als de vliegende camera's vrije baan hadden gehad, waren de beelden nog straffer geweest.

Lappendeken

Allemaal waargebeurd? "Het scenario is een lappendeken van verschillende verhalen die we tot een nieuw geheel hebben gesmeed," weet scenarist Paul Baeten Gronda, die tekent voor zijn eerste fictiereeks. "Om de haven te leren kennen, zijn we lang op pad geweest met havengids Danny Deckers." Aan straffe verhalen geen gebrek, kortom. 

Antwerpse ingezetenen zullen smullen van de sfeervolle beelden van de Droogdokkensite, Gaarkeuken 110 en de grote chemiebedrijven. Maar ook wie nooit een voet in de haven zet, zal onder de indruk zijn van de visuele backdrop. De Antwerpse haven wordt door de lens van cinematograaf Bjorn Charpentier een geheimzinnig, donker labyrint, waar het altijd schijnt te regenen. 

Het grote publiek krijgt de eerste aflevering te zien op zondag 16 december, maar op zaterdag 15 december krijgen 100 duo's de kans om de première mee te maken aan boord van de Flandria, in aanwezigheid van cast en crew. Via de wedstrijdvraag op overwater.be maak je kans op deze aparte kijkuitstap. 

Michiel Leen