Antwerpenaar Nico Lombaerts hoofd sales bij SSC Frankrijk

Na negentien jaar dienst bij Vanguard Logistics Services start Nico Lombaerts op 1 januari 2021 als salesmanager voor Frankrijk bij het maritieme groupagebedrijf SSC Consolidation. “Ik ben een ‘sinjoor’, maar in feite Frans van hart."

Na de overname van het Franse MCL opende SSC Consolidation op 1 juli 2020 zijn eigen kantoren in Frankrijk onder de noemer SSC France, dit onder leiding van Dirk Baetens, CEO van België en Frankrijk. De focus ligt op de import en export van LCL-zendingen (less than container loads).

Vanuit Antwerpen zal Nico Lombaerts zijn team, verspreid over de vier kantoren in Le Havre, Parijs, Lyon en Marseille, aansturen. Hij rapporteert rechtstreeks aan countrymanager France, Mathieu Cusserne. “Mijn voornaamste taak is om het aantal aankomsten en vertrekken in de Franse havens te verhogen door extra volume naar de magazijnen in Frankrijk te halen”, vertelt Nico Lombaerts.

Sterke reputatie

“Vandaaruit bekijken we ook de uitwijkmogelijkheden in de havens van Antwerpen, Barcelona en Rotterdam”, gaat hij verder. “Doorgaans is de transittijd voor de klant een van de belangrijkste aandachtspunten. Ons grote voordeel is ook dat we honderd procent neutraal zijn en al een sterke reputatie in Antwerpen en Hamburg hebben opgebouwd. We willen het succesverhaal van SSC Antwerpen kopiëren naar Frankrijk.”

Nico Lombaerts is een gevestigde waarde in de maritieme sector en zeer gekend op de Franse markt. Hij startte zijn carrière in 1988 bij Seaborne Express, vandaag bekend als het huidige UPS. Daarop werkte hij meer dan tien jaar als sales representative, eerst bij Haniel Transport in Antwerpen, nadien bij Gillemot Transport in Kampenhout.

Telesales Frankrijk 

Bij Vanguard Logistics klom hij op van magazijnverkoop naar telesales. “Ik heb er de telefoondienst voor Frankrijk opgestart”, vertelt hij. “Vanaf dat moment is mijn carrière echt van start gegaan en ben ik benoemd als salesmanager en nadien countrymanager voor Frankrijk. In mijn laatste functie was ik verantwoordelijk voor de sales in heel West-Europa.”

“Ik ben Franstalig en hou enorm veel van het land”, gaat hij verder. “Fransen hebben een andere mentaliteit, die ik vrij goed kan begrijpen. Ik voel me daar helemaal thuis en ga er ook regelmatig op vakantie.”

Hoge gunfactor

Na meer dan twintig jaar in de verkoop, weet Nico intussen goed van aanpakken. “Ik heb vooral geleerd dat de klant het je moet gunnen", vertelt hij. "In LCL bijvoorbeeld zou het niet op een dollar meer of minder mogen aankomen. Als de klanten aan jou denken, dan ben je goed bezig.”

“Ik motiveer mijn mensen ook graag om succes te boeken”, gaat hij verder. “Ik sta nu dichterbij mijn team en mijn klanten. Bij Vanguard was ik iets te veel verzeild geraakt in het administratief management."

Nico Lombaerts is sinds 1 december in opleiding bij SSC Antwerpen aan het Straatsburgdok. Hij neemt zijn functie officieel op vanaf 1 januari 2021.

Julie Desmet