Antwerp Management School en UA starten logistiek centre of excellence

Antwerp Management School en de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie van de Universiteit Antwerpen bouwen samen een 'centre of excellence' uit voor transport en logistiek. Het centrum zoekt duurzame oplossingen voor logistieke klimaatvragen.

Samenwerken is een logische stap, melden de beide instellingen. Antwerp Management School (AMS) en het Center for Maritime and Air Transport (C-MAT) van de Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie van de Universiteit Antwerpen vullen elkaar aan, zowel wat thematiek, aanpak als netwerk betreft. C-MAT biedt bijvoorbeeld een Master of Science in Maritime and Air Transport Management aan, terwijl AMS inzet op kortlopende masterclasses en een masteropleiding in Global Supply Chain Management. Beide instellingen kunnen samen een heel divers onderzoeksportfolio in transport en logistiek voorleggen, van fundamenteel tot toegepast onderzoek. "Voeg daarbij hun internationale netwerken en de banden met het ecosysteem rond de Antwerpse haven, en de tekening is duidelijk", klinkt het. 

Integratie 

Het eerste concrete resultaat van die samenwerking is de integratie van de 'Master of Science in Maritime and Air Transport Management' in het gespecialiseerde master-na-masteraanbod van AMS. Koen Vandenbempt, decaan Faculteit Bedrijfswetenschappen en Economie van de Universiteit Antwerpen, schetst de meerwaarde: “Door deze opleiding in de sterk internationaal geprofileerde master-na-masterportfolio van AMS in te brengen, kunnen we de volgende stap zetten en C-MAT verder uitbouwen. De integratie zorgt voor een ideale combinatie tussen academisch onderzoek en een sterke inbedding in de bedrijfswereld. De gedeelde visie op duurzaamheid, persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijk engagement maakt deze integratie mogelijk. Zo verzekeren we de markt ervan dat we toekomstige leiders en denkers op het vlak van supplychainmanagement, transport en logistiek blijven afleveren.”

Ook Steven De Haes, decaan Antwerp Management School, gelooft sterk in de synergie: “Dankzij onze complementaire sterktes kunnen we een uitmuntend aanbod presenteren voor studenten, alumni en bedrijven. Met dit gezamenlijke Center of Excellence worden we niet alleen de evidente kennispartner van het lokale ecosysteem, maar bekrachtigen we onze positie als wereldwijde leider in onderzoek en onderwijs op het gebied van supplychain, transport en logistiek.”

Rob Harrison: "Sterke partner"

Ook bij het werkveld zijn de verwachtingen hoog. Rob Harrison, CEO van DP World Antwerp, wijst op het belang van wisselwerking tussen de academische en de bedrijfswereld: “We willen met DP World Antwerp het verschil blijven maken voor onze klanten, onze medewerkers en onze samenleving. Dat kan enkel door in te zetten op duurzaamheid en innovatie. Met het Center of Excellence hebben we daarin een sterke partner. Zij brengen academische kennis in het bedrijfsleven binnen, bouwen hun onderzoek verder uit vanuit onze vragen en ervaringen, en zorgen voor een kostbare instroom van jonge, visionaire toptalenten in onze sector. Dankzij zo’n samenwerkingen blijven we wereldspelers.”

Michiel Leen