Alex Van Breedam rijdt scherp uurrecord voor goede doel (+ foto's)

Meer dan 40 km per uur gemiddeld. Zo snel reed Alex Van Breedam vrijdagavond op de piste in Gent. Daarmee zette hij het Belgische uurrecord voor masters (50 tot 55 jaar) op zijn naam. Zijn prestatie leverde ook dik 10.000 euro op voor het goede doel.

Vrijdag de 13e hoeft dus geen ongeluksdag te zijn. Terwijl de sterren toch ongunstig leken, met een valpartij en materiaalpech een paar dagen voor de recordpoging én hartproblemen een half jaar geleden, deed Van Breedam in zijn 53e levensjaar het uiteindelijk nog een stuk beter dan gehoopt. Na 60 minuten rondjes rijden op de piste, tikte de logistiekdeskundige en -docent af op 40.843 meter. Daarmee reed hij dus net geen 41 kilometer per uur, waar hij vooraf 40 per uur als zijn grootste doel had gesteld. Alex Van Breedam reed met een regelmaat waar weinig logistieke processen aan kunnen tippen. Na 29 minuten en 31 seconden, zat er al netjes 20 kilometer op. Na 58 minuten en 50 seconden stonden de 40 kilometer op het bord (foto 2).

Voor wie een referentie zou nodig hebben: het werelduurrecord van Victor Campenaerts staat op 55,089 km. Gereden door een profrenner van 28 jaar, op grote hoogte. Maar misschien is de beste referentie nog de doe-het-zelfversie. Probeert u maar eens constant 40 km per uur te fietsen. "Ik keek te veel naar het tijdsbord", was de renner nadien toch nog kritisch voor zichzelf. "Misschien had ik beter niet naar de klok gekeken, en was ik dan nog iets verder gekomen."

Beperking = uitdaging

Van Breedam bleef ook bescheiden bij de huldiging, die overigens volgde na ... een dopingcontrole. Hij wou vooral aandacht voor het goede doel waar hij zijn uurrecord voor reed. "Ik wou een mooi bedrag bij elkaar fietsen voor de Clubfoot Foundation. Dat is de vereniging die mensen in de derde wereld die – zoals ik – geboren worden met een klompvoet, de nodige medische hulp garanderen", beklemtoonde de kersverse uurrecordhouder. "Daarnaast wou ik vooral mensen inspireren om van een beperking of een probleem net een positieve uitdaging te maken. Toen ik als kind geboren werd met een klompvoet, betekende dit dat ik vele uren vastzat in 'divices'. Wel, misschien heeft dat me geholpen om een uur gestroomlijnd op een fiets te zitten. Ik hoop zoveel mogelijk mensen ervan te overtuigen dat hun beperking, wat die ook is, het begin kan zijn van iets uitzonderlijks. Zonder klompvoet had ik hier niet gestaan."

10.000 euro

Een behandeling van een kind dat met een klompvoet geboren wordt, kost ongeveer 400 dollar. Na de recordpoging kon Alex Van Breedam al een cheque van 10.001 euro (foto 5) overhandigen. Uiteindelijk wordt dat nog meer, want de slotopbrengst zal nog een stukje hoger zijn. Alex Van Breedam bedankte nadrukkelijk zijn familie, de sponsors en het team dat hem bij deze onderneming ondersteunde.

Bart Timperman