Afscheidnemend DEME-CEO Bernard special guest Maritieme Golf (+foto’s)

Veel bekend volk op het 47e Maritiem Golftornooi in Kapellen. Special guest dit jaar was Alain Bernard, CEO van DEME. Een paar uur later raakte bekend dat hij eind dit jaar stopt als CEO. Ook Maurizio Aponte en Eddy Bruyninckx sloegen een balletje.

Dat golfen een stille sport is, werd vrijdag op het 47e Maritiem Golftornooi op een heel aparte manier onderstreept. Terwijl DEME-CEO Alain Bernard (rechts op de foto) in de bloemetjes werd gezet als eregast van het tornooi, werd op het DEME-hoofdkwartier de laatste hand gelegd aan de mededeling dat Bernard eind dit jaar plaatsmaakt voor een nieuwe CEO. Maar bij het golfen repte Bernard met geen woord over de belangrijke ontwikkeling. Een paar uur later werd formeel bekendgemaakt dat de 47-jarige Luc Vandenbulcke hem vanaf 1 januari opvolgt als CEO van de baggeraar. Vandenbulcke, een burgerlijk ingenieur, werkt al 21 jaar voor DEME. Hij is de motor achter GeoSea, een van de sterk groeiende activiteiten binnen DEME. Alain Bernard blijft volgend jaar wel nog aan boord als bestuurder van DEME. 

Tradities

Het tornooi zit boordevol tradities. Zo vindt het al sinds het begin plaats op de Royal Antwerp Golf Club in Kapellen, de oudste club van het land en de tweede oudste van het continent. John Stoop, voorzitter van het organiserend comité sinds 1993 en voormalig voorzitter van de Antwerpse Kamer van Koophandel (links op de foto), herinnert zich noch enkele van de oprichters in 1971. “Dat waren onder meer Claude Thys, Henri Belliard, Jean Brion en de Nederlander Terpoorten. In 1993 hebben wij de fakkel van hen overgenomen en nu dienen zich weer een aantal jongeren aan om de traditie verder te zetten”, zegt hij.

Men only

Met 72 golfers was het tornooi zowat volledig bezet. Ook aan de niet-golfers was gedacht. Zij konden deelnemen aan een golf ‘clinic’. Onder hen bijvoorbeeld Peter Van den Eynde, bestuurder van Wijngaardnatie, en mensen van onder meer CMA CGM en Aertssen. Zij genoten van een eerste golfervaring. Een van de tradities, John Stoop vertelt het bijna verontschuldigend, is dat het tornooi ‘for men only’ is. “Zelfs in Engeland stappen ze van die traditie af, maar hier blijft het voorlopig zo”, zegt hij.

Fietser

De golfers laten het niet aan hun hart komen. Vijf uur doen ze over de 18 holes, weliswaar met twee tussenstops.  Daarna is het tijd voor de traditionele cocktail en de bij momenten hilarische speech van de voorzitter. Stoop eerde daarna ‘special guest’ Alain Bernard, “die DEME mee heeft uitgebouwd tot een bedrijf dat aan de wereldtop staat in zijn domein”, zei hij.  Bernard mocht de traditionele ‘challenge’ voor de eregast in ontvangst nemen. Golfen is aan Bernard niet besteed. “Ik ben een fietser. Jaarlijks beklimmen we met onze werknemers een of andere berg met de fiets”, zei hij.

Sfeer

Dankzij de gezellige sfeer van het tornooi keert menig deelnemer jaarlijks terug. Vincent Maldague, managing director van Herfurth & Co, al voor de zeventiende keer. Ook de eregasten waren er eerder al bij. Maurizio Aponte, eregast van vorige editie, kwam ook opnieuw naar Kapellen afgezakt. “Ik kom hier voor het netwerken”, verklaarde hij zijn aanwezigheid. Ook Eddy Bruyninckx, voormalig CEO van het Antwerpse Havenbedrijf, was er bij. “In woon hier vlakbij”, was zijn verklaring.

Winnaars

Dat er ook pittig gegolfd werd, bleek tijdens de prijsuitreiking met een aantal hoge scores. Dat was onder meer het geval voor het duo Philippe Beaujean, ex-DP World en nu manager Shippers & Forwarders bij het Havenbedrijf, en Kris Adams, voormalig general manager van DP World Antwerp en nu CEO van een DP World-terminal in Istanbul. Adams was speciaal naar België overgekomen voor dit tornooi. Hij kaapte samen met Beaujean niet enkel de prijs weg voor de hoogste score, maar pakte ook nog een prijs voor de bal het dichtst bij de vlag. Beaujean nam zes jaar geleden voor het eerst deel aan het tornooi en is hier ondertussen niet meer weg te slaan.

Hoofdsponsors ING en RSM en tal van deelnemende havenbedrijven zorgden voor een mooie prijzentafel.

Moppen

Zoals de traditie het wil werd de avond afgesloten met het tappen van moppen. Aangevuurd door voorzitter Stoop waagden menige deelnemers zich aan de uitdaging. Wie een mop vertelt, wordt beloond met een fles sterke drank. Er werd gelachen tot in de late uurtjes.

Koen Heinen