Adina Rotaru (Montea): “Onlineplatform vult onbenutte stockruimtes op”

De nieuwe businessdeveloper van het Stockspots platform bij logistiek vastgoedgroep Montea is Adina Rotaru. Ze is Roemeense van afkomst, reisde veel naar de voormalige Oostbloklanden en brengt bij Montea heel wat ervaring mee uit de logistiek.

In mei vorig jaar lanceerde vastgoedgroep Montea met Stockspots een onlineplatform in België waarop gebruikers onbenutte magazijnruimte kunnen aanbieden of opzoeken. Om deze oplossing verder in de markt te zetten, haalde Montea onlangs de Belgisch-Roemeense Adina Rotaru in huis als businessdeveloper.

Internationale betrekkingen

“Na mijn studies in Roemenië verhuisde ik naar België,” vertelt Rotaru. “Van opleiding ben ik politicoloog en gespecialiseerd in internationale betrekkingen. Mijn ambitie destijds was om voor Europese instellingen te gaan werken.” In 2003 ging ze verder blokken in Brussel, waar ze nog met Europarlementariër Frank Vandenbroucke samen studeerde.

Door persoonlijke omstandigheden zag ze zich genoodzaakt om snel een vaste job te vinden. Rotaru: “Eerst werkte ik voor het Rode Kruis. Na twee jaar kriebelde het om zelf iets te ondernemen en stapte ik naar een bedrijf dat luxeverpakkingen leverde voor banketbakkers en chocolatiers.” De productie van het bedrijf lag in Roemenië. Uiteindelijk kozen de eigenaars ervoor om alle activiteiten naar haar thuisland te verhuizen, terwijl Rotaru in België bleef.

Tabak

Ze kwam in de logistiek terecht. Na een tijdje bij een expediteur in Deurne ging ze naar Tabaknatie. “Dat was mijn grootste doop in logistieke processen,” zegt Rotaru. “Ik heb enorm veel geleerd op commercieel vlak.” Ze groeide er door tot salesmanager van het transport binnen de organisatie en van dochteronderneming Tbn Polska.

“Je ziet dat mensen in Oost-Europa meer roken,” meent Rotaru. “Er is minder toezicht en er zijn niet zoveel regels als in het Westen.” Zes jaar na haar start bij Tabaknatie kreeg ze een kans bij Ahlers binnen de bedrijfstak van tabak. Daar was ze twee jaar in dienst als businessdevelopmentmanager en key-accountmanager.

Thuiskomen

Voor de functie bij Ahlers reisde ze veel naar de voormalige Oostbloklanden waarover zij bevoegd was, waaronder Kazachstan, Roemenië, Oekraïne en Rusland. In haar nieuwe functie bij Montea zal dat niet langer het geval zijn. “Het is een keuze,” beklemtoont Rotaru. “Ik heb een dochter van zeventien jaar. Ze heeft mij heel lang moeten missen. Nu heb ik bewust gekozen om meer in België te zijn.”

Stockspots

“Stockspots is een duurzaam verhaal,” besluit Rotaru. “De wereld is in volle verandering en de logistiek moet volgen. Bedrijven benutten hun magazijnen vandaag niet altijd ten volle. De meeste bedrijven hebben volgens onderzoek opslagruimte die meer dan geregeld voor 30% leeg staat. En dat terwijl andere ondernemingen juist voor een heel specifieke periode op zoek zijn naar extra opslagruimte. Met Stockspots zorgen we voor de beste match.”

Sven Goyvaerts