OPINIE: Wit konijn 'Saeftinghe-light' sluit veld voor nieuwe spelers

Bart Timperman - Flows - Hoofdredacteur

Het negende alternatief voor extra containercapaciteit in Antwerpen dat gisteren werd voorgesteld, is een nobele poging om veel partijen te verzoenen. Opvallende conclusie: het nieuwe plan sluit de deur voor nieuwe grote spelers in de business.

Bart Timperman - Flows - Hoofdredacteur

In de procedure 'complex project containercapaciteit Antwerpen' kregen alle betrokkenen uitvoerig de kans om voorstellen te doen en na te denken over alternatieven om Antwerpen nieuwe containercapaciteit te bieden. Daarbij werden letterlijk alle actoren betrokken. Zelfs het bisdom Gent en de Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk (Doel) kregen de kans om mee te denken. Hallelujah! Met onder meer zowel de ondernemers, de vakbonden, een leger ambtenaren als de milieujongens van divers pluimage aan tafel, is vlotjes naar een consensus fietsen niet echt realistisch. Zelfs niet met de eventuele hulp van de aanwezige geestelijkheid.

Het stond in de sterren geschreven dat het actorenoverleg nooit zou leiden tot een gezamenlijke oplossing waarbij alle actoren de polonaise dansen. Het moest en zou een zoektocht worden naar de weg van de minste weerstand. In het volle besef dat er toch wel altijd iemand na alle overleg naar de rechter zal stappen.

In die context is het negende alternatief met de lightversie van het Saeftinghedok zeker nobel. Het spaart landbouwgrond en heeft economisch duidelijke voordelen. De drie allianties die in Antwerpen vandaag al in de containerbusiness actief zijn, krijgen min of meer hun zin. Er komt groeiruimte. Maar het plan sluit wel uit dat er de komende decennia nog een nieuwe speler richting Antwerpen komt. Een niet onbelangrijke vaststelling.

Tweede vaststelling is de verdwijning van het dorp Doel. Het mag in de praktijk vooral een spookdorp zijn, het heeft een gigantische symboolwaarde. Niet toevallig staat die conclusie vandaag ook op de voorpagina van Gazet van Antwerpen. Voor de believers in Doel is een half Saeftinghedok een even slecht Saeftinghedok.

Het is moeilijk om nu al conclusies te trekken, omdat het wel even zal duren voor er positie wordt gekozen rond dit negende alternatief. De kans is groot dat het 'pro-kamp' iets groter wordt, wat al een win is voor wie de uitbreiding wil. Maar de tegenstanders zitten nu al bij hun advocaat om te kijken wat er met deze nieuwe wending kan gebeuren. Op dat punt weinig nieuws onder de zon.

Kapitale vraag wordt vooral of de hete aardappel nu opnieuw wat langer in de oven blijft. De kans is niet onbestaande, ook al is veel cijferwerk voor de elementen uit het negende alternatief al lang gebeurd. Het is gewoon een kwestie van alles samen te brengen en opnieuw te evalueren. Iets wat vermoedelijk al voor de 'outing' van gisteren is begonnen. Met een nieuw actorenoverleg eind maart is de vertraging door deze wending mogelijk beheersbaar. Maar veel meer vertraging dan die twee maanden is echt wel gevaarlijk. Want de vraag stelt zich dan welke politieke kok de Saeftingheschotel met het witte konijn, met twee verkiezingen die liggen te sudderen, nog durft serveren. 

Bart Timperman