OPINIE: U kunt wél in de toekomst kijken!

Bart Timperman - Flows - Hoofdredacteur

Bart Timperman - Flows - Hoofdredacteur

Een glazen bol heeft de Flowsredactie niet. Maar we mogen wel zonder blozen zeggen dat wij u een blik in de toekomst kunnen geven. Donderdag kunt u kennismaken met zes jonge talenten die later het mooie weer voor onze sector zullen maken.

"Journalisten en waarzeggers: één pot nat!", hoorde ik een gereputeerd politicus ooit zeggen. De man had zelf een stevige portie geestrijk nat achter de kiezen, maar dat volstrekt terzijde. De man had niet voor het volle pond ongelijk. Ik begrijp dus perfect uw mogelijke wantrouwen als een journalist u vertelt dat hij u een blik in de toekomst kan geven. En toch blijf ik dat volhouden. Donderdag kijkt u in de toekomst, als u dat wil.

Talenten met lef

Na afloop van onze verkiezing van de rookie en de thesis van het jaar 2019 vertrouwde een bekende CEO uit de sector me toe: "Ik heb vandaag meer geleerd dan op sommige peperdure cursussen en congressen." Hij kon ons geen mooier compliment geven. Donderdag kunt u zelf de proef op de som nemen. Sta er eens bij stil: zes piepjonge talenten hebben het lef om voor een jury met zeer gereputeerde namen én een kritisch publiek hun inzichten over de activiteiten in de brede logisitiek te delen. Niet alleen door een ingeoefende presentatie te geven. Ze moeten godbetert ook onvoorbereid antwoorden op mogelijk kritische vragen. Er zijn eenvoudigere ochtenden te bedenken.

Straf

Met hun onbevangen en onbevooroordeelde kijk houden de jonge talenten u een spiegel voor. Misschien zien zij wel veel makkelijker de quick wins en de échte uitdagingen voor onze sector. Misschien hebben zij wel een inzicht waarmee u de komende dagen de processen in uw bedrijf tegen het licht kunt houden. Vorig jaar beweerde een van de finalisten van onze awards dat hij op vijf minuten zou bewijzen hoe zijn bedrijf poepsimpel vele tienduizenden euro's kon besparen. Straffe kost? Zeker en vast. Nog straffer: hij won de finale niet ...

Relevantie

Journalisten zijn ijdeltuiten. Laat daar geen twijfel over bestaan. Ik zou u dus uren kunnen onderhouden over mijn uitzonderlijke kwaliteiten. Ik zal het u besparen. Behalve dit. Als er één ding is waar ik als journalist bij Flows fier op ben, dan is het dit project. Daarom ook deze bijdrage. Ons vak draait 100% om relevantie. Kan je relevanter zijn dan nu al een forum te geven aan de mensen waarvan er enkelen zonder twijfel over pakweg vijftien jaar mee de logistieke lakens uitdelen? De vraag stellen is ze beantwoorden.

Toppers

Laat dus de kans niet liggen om naar deze zes toppers van morgen te luisteren. 

Dieter Havermans onderzocht of binnenvaart op batterijen haalbaar is als milieuvriendelijk alternatief. Natuurlijk niet, denkt u meteen. Dieter vertelt graag of u gelijk heeft.

Tom Lievens bewees tijdens een stage in het Verenigd Koninkrijk dat een 23-jarige perfect de processen van een machinebouwer kan stroomlijnen.

Simon Weekx toonde in zijn thesis aan dat de dominante aanwezigheid van één grote carrier alvast positief bijdraagt aan de technische efficiëntie van een luchthaven.

Naast deze drie talenten die kanditaat zijn voor de thesis van het jaar, zijn we ook trots op drie logistieke raspaardjes die al hun eerste stappen in het werkveld zetten en daar excelleren. Zij zijn de kandiaten voor de titel Rookie of the year.

Michiel Valee (26) is ondernemer en startte Dockflow. Samen met twee compagnons werkt hij volop aan de digitalisatie van maritieme logistiek.

Arno Colla sleutelt als 24-jarige aan een uniek forecasting-model dat de operaties bij containerterminal MPET nog meer zal stroomlijnen.

Yassin Boullauazan (28) werkt als onderzoeker bij Antwerpen Management School aan digitale innovatie in samenwerking met de havens van België, Nederland, Noord-Frankrijk en Zuid-Engeland.

Teletijdmachine

Kort samengevat: een pak interessante inzichten over digitalisering, efficiëntie en klimaat. Het zijn niet toevallig ook dé thema's die de hele logistieke keten de komende (tientallen) jaren zullen beheersen. Gelooft u nu wel dat u straks even in de toekomst kunt kijken? De Flows-teletijdmachine staat hier voor u klaar. De koffie donderdag ook, net als uw dienaar. Be there.