Opinie: Trump wint!

Bart Timperman - Flows - Hoofdredacteur

Bart Timperman - Flows - Hoofdredacteur

Ontroerend bijna hoe quasi iedereen in Vlaanderen jubelt nu Donald Trump de aftocht blies. Tot en met de eigenaars van grote rederijen en logistieke bedrijven die op sociale media hun hoop uitspreken na het aantreden van Joe Biden. Joe Biden geeft hoop, klinkt het. Hopen is niet verboden. Integendeel. Maar de vreugdekreten verdienen toch een paar vraagtekens. 

Om te beginnen. Trump is indertijd verkozen volgens de regels van het Amerikaanse kiesstelsel. Met als baseline ‘America First’. Wie zijn wij om daar dan schamper over te doen? Hier won begin de jaren ’90 ook een partij de verkiezingen met de slogan ‘Eigen Volk Eerst’. De neerbuigendheid waarmee sommigen hier nu neerkijken op die Amerikaanse slogan en visie, is dus niet echt op haar plaats. Wij waren 'eerst' met dat soort slogan.

Maar vooral: met Trump verdwijnt een symbool, maar zeker niet het gedachtengoed. En de varianten op ‘America First’ zullen, net als de Eigen-Volk-varianten bij ons, met wisselend succes herhaald worden. In die zin blijft Trump wél zitten. We hoeven overigens ook niet te verwachten dat de wereld er morgen plots helemaal anders uitziet. Biden weet ook op welke manier veel van zijn landgenoten en kiezers naar de economie en het protectionisme kijken. De hoopvolle Vlaming zou wel eens snel kunnen teleurgesteld zijn.

Hooghartig

Natuurlijk mogen en moeten we zelfs blij zijn dat met Trump een bepaald soort hooghartigheid uit de schijnwerpers verdwijnt. Het schaamteloos liegen en het met hufterigheid wegzetten van andersdenkenden en onafhankelijke journalisten, was niet bepaald het soort leiderschap waarmee de mensheid vooruit kan. Maar ook daar heeft het presidentschap van Trump een kiem gezaaid voor een fenomeen dat zeer moeilijk te bestrijden valt.

Ook in Vlaanderen worden journalisten, ook die van Flows, bij momenten met hetzelfde soort hooghartigheid bejegend. Zowel van linker- als van rechterzijde, voor alle duidelijkheid. U wil niet horen hoe vaak wij al het woord ‘fake-news’ hebben gehoord over ons werk. Er zijn steeds meer mensen, organisaties en bedrijven die feiten – die gewoon publiek zijn – zelfs met dreigementen proberen onder onze radar te houden. Er zijn alsmaar meer woordvoerders, wij op onze redactie gebruiken vaak het begrip ‘woordsnoerders’, die de eenvoudigste vraag uit de weg gaan. Die gewoon niet antwoorden, of je van het kastje naar de muur sturen. Maar die wel aan de klaagmuur staan als wij niet springen voor een rondje platte promotalk. Ze zijn allemaal het bewijs dat Trump en zijn gedachtengoed wel degelijk terrein heeft gewonnen.

Waarde

Gelukkig blijkt dat de lezer Flows steeds meer waardeert. We blijven sterk groeien en bloeien, leren we uit onze cijfers van 2020. In bereik en in abonnees, procentueel met dubbele cijfers. Alweer. Daar zijn we blij mee. Het leert ons dat een meerderheid van de mensen in deze sector de kwaliteit van onafhankelijke beroepsjournalisten wél naar waarde schat. Daarom beloven we ook dat we bij Flows met dezelfde ijver en hardnekkigheid zullen blijven doen wat elke journalist moet doen. Feiten zoeken, checken en publiceren. Met respect voor ieders 'waarheid' en waardigheid. We brengen liefst goed nieuws, als het kan. Maar ook slecht nieuws met dezelfde overtuiging. Omdat u van ons verwacht dat we de feiten brengen. 

Om met Bidens citaat uit het Amerikaanse Volkslied te eindigen: ook wij zijn gedreven door de gedachte "What shall be our legacy. What will our children say?" In ons geval hopelijk dat we onze journalistieke job correct deden.

Bart Timperman, hoofdredacteur