OPINIE: “Rotterdam maritieme hoofdstad? Geen debat waard!”

Wilfried Lemmens, afgevaardigd bestuurder, KBRV

Dat Rotterdam zichzelf uitroept tot Europese maritieme hoofdstad, maakt bij ons weinig indruk. Misschien zijn we te bescheiden, maar toch. Ons devies is: ‘Walk the talk’. En niet ‘Talk the walk'.

Wilfried Lemmens, afgevaardigd bestuurder, KBRV

Rotterdam riep zichzelf uit tot Europese maritieme hoofdstad. Maar wie hoopte dat dit tot een storm van protest uit Vlaanderen of Antwerpen zou leiden, zal zich misrekenen. Je zal hier hoogstens een diepe zucht te horen.

We zijn in Vlaanderen misschien veel te bescheiden. Kijk gewoon naar de feiten. We hebben in Vlaanderen drie prachtige havens op een zakdoek. Als je dan kijkt naar de spelers die daar actief zijn, ik denk maar aan bijvoorbeeld Katoennatie en Sea Invest, die 100% Belgische bedrijven zijn, dan heb je troeven die ze elders niet hebben.

Wereldspelers

Ook op het vlak van de rederijen zijn we uniek. Wij hebben hier 22 miljoen ton Belgisch laadvermogen. Met rederijen zoals Euronav, CMB en Exmar die elk in hun vakgebied toonaangevende wereldspelers zijn. We hebben Deme en Jan De Nul die in hun vak dan weer wereldberoemd en uniek zijn. In de rederswereld zijn we hier de motor van een denktank rond CO²-uitstoot van schepen, waar alle wereldspelers betrokken zijn, enzovoort.

Met al deze troeven zouden we heel hard kunnen roepen. Maar dit is onze aard niet. Ons devies is: ‘Walk the talk’. En niet ‘Talk the walk'.

Zinloos en irrelevant

Bovendien zijn ronkende titels en uitspraken zoals die over een maritieme hoofdstad behoorlijk zinloos. Voor de wereldspelers is dit niet eens relevant. Als zij een lading hebben voor Europa, dan willen zij de meest efficiënte en beste logistieke oplossing. Het maakt echt niet uit wie zich de grootste noemt. De beste zijn, daar komt het op aan. Laat ons vooral daar energie in steken.

Wilfried Lemmens, afgevaardigd bestuurder KBRV