OPINIE: Niet alleen arbeiders mogelijke prooi van verleiding

Voor de zoveelste keer was de Antwerpse haven weer het decor van een potje gekrakeel waar niemand echt beter van wordt. Deze keer gaf staatssecretaris Philippe De Backer de vakbonden een open kans om te scoren.

Staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude, Privacy en Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) kaapte de bekendmaking van het ‘stroomplan tegen drugs’ van vandaag al op maandag met een voorstel om de screening van havenarbeiders fors uit te breiden. Voor wie het nog niet zou weten: er zijn verkiezingen in oktober. En dan zijn de dokken blijkbaar een goed podium. Eerder klommen al een paar N-VA'ers met weinig succes op dat podium.

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde blauwe steen, zou je dan denken. Louter spreken over screening van havenarbeiders was dan ook niet echt de slimste zet van de blauwe excellentie. Met bedragen tot 100.000 euro als beloning voor assistentie in de drugsketen is heus niet alleen de havenarbeider een mogelijke prooi van verleiding. Zelfs voor een goed betaald kaderlid kan zo’n bedrag wel heel aanlokkelijk zijn. Je hoeft niet eens gokverslaafd te zijn of een prijzige maîtresse te hebben om van die bedragen te duizelen. Mensen durven dan wel eens te denken: als ik dat nu één keer doe…

Voor de bonden was de voorzet van De Backer er één die zelfs Teodorczyk nog weet binnen te koppen. Met het nodige lawaai op de krantenpagina’s tot gevolg. Begrijpelijk: doen alsof alleen dokwerkers beter gescreend moeten worden, is of niet verstandig of beledigend. Laat ons hopen dat we over het eerste spreken.

Dat er een anoniem meldpunt komt waar iedereen verdachte dingen in de brede havenwereld kan melden, is in die context een iets slimmere poging om de drugstrafikanten dwars te liggen. Zo’n meldpunt zal ongetwijfeld voor wat bagger zorgen wanneer mensen met andere motieven proberen iemand verdacht te maken. We mogen veronderstellen dat bij de politiediensten voldoende ervaring en verstand aanwezig is om de tips zelf te screenen. Dat plan verdient dus alle steun. Met deze quote van een havenondernemer gisteren is veel gezegd: "Hopelijk is het een van die vermaledijde dokwerkers die de eerste gouden tip aflevert."

Wondermiddelen tegen criminelen bestaan niet. Goede ideeën zijn altijd welkom. Maar eens goed nadenken over voorstellen is, ook in verkiezingstijden, al een eerste goed idee.

Bart Timperman