OPINIE Marc Geerts: “Loonopslag chauffeur sectoraal oplossen”

Marc Geerts, CEO Transport Geerts

Marc Geerts, CEO Transport Geerts

Het transportbedrijf TDL heeft als eerste bedrijf in de sector ‘loon naar werk’ ingevoerd. Hierdoor kunnen chauffeurs tot twee euro extra per uur verdienen. Marc Geerts, CEO van Transport Geerts, vindt dat dit op sectoraal vlak moet opgelost worden en niet bij een bedrijf. Dat leidt tot irritatie in de sector.

“Ik ben 200% voorstander om chauffeurs een hoger loon te geven. Momenteel verdienen zij het loon van een poetsvrouw. Dat is 11 à 12 euro netto. Ze verdienen een betere vergoeding, overeenkomstig hun kennis en ervaring; een variabele vergoeding op basis van de cursussen die ze volgen zoals ADR, veilig en defensief rijden, enzovoort.

Het feit dat TDL dit probleem op firmaniveau aanpakt, zorgt ervoor dat we elkaars chauffeurs gaan inpikken. Dat leidt tot ontevreden collega-vervoerders. Het is al genoeg dat we mekaars klanten afpakken. Dit zorgt voor irritatie in de sector.

Het moet sectoraal opgelost worden door de vakbonden, samen met de transportfederaties voor de hele sector. De sector heeft meer personeel nodig. Nu komt TDL in de schijnwerpers en als ze hiermee tien chauffeurs binnenhalen is hun probleem opgelost, maar de sector blijft ermee zitten.

We moeten mensen opnieuw motiveren om in de sector te stappen. Als we ze een variabele vergoeding bieden naargelang de opleiding die ze volgen, kunnen ze ook beter aan carrièreplanning doen.

Wij proberen eveneens onze chauffeurs een betere vergoeding te bieden via maaltijdcheques bijvoorbeeld. Dat zijn individuele acties en zijn maar doekjes voor het bloeden. Fundamenteel lost dat niets op.

Men moet het beroep naar buiten toe meer promoten als 'logistiek medewerker', het meer cachet geven, sexyer maken en voor een betere opleiding zorgen. Er is een absoluut tekort. Wij hebben momenteel vijf à zes vrachtwagens zonder chauffeur stilstaan. Maar er is niet enkel een tekort aan chauffeurs, ook aan mekaniekers, magazijniers, enzovoort. De logistieke sector werkt heel goed en de haventrafiek groeit jaar na jaar."   

Marc Geerts, CEO Transport Group Corneel Geerts