OPINIE: Goe poeier!

Bart Timperman - Flows - Hoofdredacteur

Bart Timperman - Flows - Hoofdredacteur

“Bijna helft Antwerpse coke gevat op één terminal”. Zo blokletterde zakenkrant De Tijd zaterdagmorgen op pagina één. Een titel die enkele andere media meteen papegaaiden. Vreemd. Wie de sector een beetje kent, zou pas schrikken als het anders was.

MPET, de geviseerde terminal, ontvangt nu eenmaal de meeste containers uit Centraal- en Zuid-Amerika. Net zoals niemand van ons schrikt dat BNFW het zilver haalt in cokevolumes. Daar passeert nu eenmaal het meeste fruit uit Zuid- en Centraal-Amerika. De kans dat je tussen de ladingen hout uit Afrika veel coke vindt, is relatief klein.

Eigenlijk niets nieuws onder de zon dus. Behalve dat de haven van Antwerpen andermaal te kijk staat als het Walhalla voor cokeboeren. Meteen goed om het weekend van veel enthousiaste havenmensen te verzuren. Je zal maar een hardwerkende eerlijke dokwerker zijn. Of de manager van zo’n terminal die continu op haar/zijn hoede moet zijn. Zelfs aan mij vroegen dit weekend weer mensen meesmuilend of ik ‘een lijntje kon leggen’. Al kan dat natuurlijk ook met mijn boeventronie te maken hebben.

Yogasnuiver

Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat er een groot probleem is. Maar zit de kern van het probleem in de haven? De basis van het probleem is volgens mij het steeds groeiende cliënteel voor wit poeder. Steeds meer mensen vinden cokegebruik best oké. Bart De Wever had het een dik jaar geleden over de yogasnuivers. Zoals wel meer kort door de bocht, maar wel in de juiste rijrichting. Ik wil écht niet elke gestresste manager eten geven die vertier vindt in een lijntje. Mijn bubbel is er véél te klein voor. En als fiere zoon van een flik, herken ik ook wel eens de oogjes van een zogenaamd recreatieve gebruiker. En gezien mijn eerbiedwaardige leeftijd: dat is niet in de discotheek. Coke zit overal. Steeds meer. Ook in uw en mijn directe omgeving. En steeds meer mensen vinden dat we daar niet zo dramatisch over moeten doen. Het is heus geen toeval dat diezelfde Bart De Wever sprak over de optie van legalisering.

Drugsdweilen

Les één van het vak economie is die met de wet van vraag en aanbod. De vraag naar coke groeit. Dus ook het aanbod. Al jaren dweilen we met de kraan open. En hoe groter de dweil, hoe meer emmers we nodig hebben. Nooit is zoveel geïnvesteerd in ‘drugsdweilen’ als in de voorgaande jaren bij de douane, politie en in veel havenbedrijven. Met als cynisch resultaat dat de vangsten stijgen. Goed werk levert dus slechte reclame op, zelfs op de voorpagina. Nog erger: volgens die wet van vraag en aanbod zorgen onderschepte drugs voor schaarste. En schaarste voor stijgende prijzen. Wat weer interessant is voor wie slechte bedoelingen heeft … Wie ooit een voorbeeld zoekt van een vicieuze cirkel: u heeft hem bij deze.

Plicht

Uw dienaar is geen onderzoeksjournalist bij een gesubsidieerde uitgever. Maar toch nog net intelligent genoeg om te weten dat die problematiek veel goede titels en een goed leesbereik oplevert. Ik zie het ook aan onze cijfers. Toch is het goed dat het probleem weer wordt aangekaart. Want we kunnen niet genoeg beseffen dat hier mensen achter schuilgaan die voor niets bevreesd zijn. (On)mensen die nog schadelijker zijn dan de troep die ze verhandelen. Het is dan ook onze verdomde plicht om hen zoveel mogelijk te dwarsbomen. Ik kan getuigen dat veel mensen in en rond de haven zich daar ook keihard voor inzetten. Maar wees niet naïef. Als leidende containerhaven zal Antwerpen blijven kampen met dat fenomeen. Tenzij iemand gelooft dat we die sterke economische positie moeten prijsgeven. Al zou ik me wel afvragen wat de aanhanger van die visie heeft gesnoven.

'Poeier'

Natuurlijk kan het altijd beter. Maar de voorgaande jaren is in havenkringen al ontzettend hard gewerkt aan het dwarsbomen van de maffiosi. Er is geen andere weg dan volhouden. Bij deze een aanmoediging voor elke goed menende maritieme professional. U bent met velen. Of u nu dokwerker, planner, terminalmanager, bedrijfsleider of in het allerergste geval journalist bent: hou vol, blijf zuiver en vooral: blijf trots. Om het met Urbanus te zeggen: jullie zijn tenminste ‘Goe poeier’.