OPINIE: Het grote (on)gelijk van de gele hesjes

Philippe Van Dooren

De ‘gele hesjes’ zouden in Frankrijk alleen maar zaterdag betogen. Vandaag zijn er nog overal in het land wegblokkades en is de beweging naar Wallonië uitgedeind. Is het nog maar het begin van een bredere beweging? Zullen andere landen volgen? Of verdwijnen de acties even spontaan als ze zijn ontstaan? Het kan eerlijk gezegd alle kanten uit, zeker nu blijkt dat sommigen de beweging willen kapen en dat er aanwijzingen zijn dat infiltranten actief zijn.

Philippe Van Dooren

Redacteur Flows.be

Vervoerders die op Frankrijk rijden mogen zich de komende dagen aan nog meer blokkades verwachten nu ten minste één chauffeursvakbond, FO Transports, zich solidair heeft verklaard met de beweging van de gele hesjes. De andere bonden beslissen later deze week of ook zij meedoen maar de kans is niet onbestaande dat zij mee op de kar springen. FO roept haar leden op ‘om mee acties te organiseren om een verhoging van de koopkracht te eisen’. De socialistische CFDT en communistische CGT kunnen het zich bijna niet veroorloven om hun grote concurrent het monopolie op deze boodschap af te staan.

Of de bonden ook in Wallonië aan de acties zullen meedoen, is niet duidelijk. Feit is dat in het zuiden van het land de beweging – meer dan in Frankrijk, blijkbaar – bezoedeld is door de infiltratie van ‘casseurs’ die keet willen schoppen. Zelfs de PTB, de uitdager van de socialisten in Wallonië, heeft zich nog niet laten horen. Het is nog onduidelijk of de beweging in Wallonië zal groeien of stilvallen. Maar de acties van de voorbije dagen hebben wel getoond dat de situatie licht ontvlambaar blijft.

In Vlaanderen heerst tot nu toe onbegrip en zelfs onverschilligheid. De reden is dat er hier meer welvaart is en meer ‘salariswagens’. Als de dieselprijs stijgt, voelen de automobilisten het veel minder in hun portefeuille dan in Wallonië. Daar zijn er veel minder bedrijfswagens en betalen de meeste mensen hun diesel zelf. En aangezien ze grotere afstanden moeten afleggen, komt elke prijsverhoging dubbel zo hard aan. Ook in Vlaanderen daalt door de duurdere brandstof de koopkracht van een groot deel van de bevolking. En vandaag stond in de kranten te lezen dat de elektriciteitsprijs in België de duurste van Europa is. Hoewel de kans gering is, kan de vonk dus ook naar Vlaanderen overslaan.

We hebben vernomen dat ook in Bulgarije gele hesjes demonstreren tegen de hoge brandstofprijzen en dat in Duitsland de extreemrechtse demonstranten in Kandel oproepen om op 1 december te betogen met ‘Gelbe Westen’ als teken van solidariteit met de Fransen. Dat is je reinste recuperatie, maar toch een teken aan de wand: het gele hesje wordt het Europese bindmiddel van zij die hun ongenoegen willen uitdrukken.

In Europa zijn er wel meer mensen die het bezuinigingsbeleid beu zijn. Toch mag men zich de vraag stellen of deze protestbeweging zo spontaan is ontstaan. Zit er meer achter? En zo ja, wie zit er achter? Infiltratie door professionele oproerkraaiers is van alle tijden. Daarom is het te hopen dat de beweging alsnog stilvalt en de provocateurs hun slag niet kunnen slaan. Want anders dreigen we een winter met véél wegblokkades tegemoet te gaan. Niet alleen bij onze zuiderburen, maar ook elders in Europa.

Philippe Van Dooren