Goede vaart, CEO!

Bart Timperman, hoofdredacteur Flows

Vanaf deze week staat met Jacques Vandermeiren een nieuwe baas aan het roer van het Havenbedrijf Antwerpen. De uitdagingen voor de nieuwe havenbaas zijn gigantisch. Onze hoofdredacteur schrijft een verwelkoming.

Bart Timperman, hoofdredacteur Flows

Geachte mijnheer Vandermeiren,

Ik ben benieuwd met welk gevoel u gisteren uw dag begon. Het moet toch een beetje gekriebeld hebben. Die eerste dag alleen aan het roer van dat gigantische bedrijf. Wat voelt een mens op zo’n moment? Trots? Gezonde stress? Of is op dat niveau dat soort emotie afwezig? Geen idee.

Hoe dan ook. Wat voor u de eerste werkweek is waarop u zich alleen CEO van het Havenbedrijf Antwerpen mag noemen, is voor de hele Antwerpse havengemeenschap het begin van een nieuw hoofdstuk. De verwachtingen zijn groot, de uitdagingen gigantisch. Als ik doorheen alle commentaren en gesprekken één rode draad zie is het de verwachting dat u voor een nieuwe stijl en een frisse wind zal zorgen. Klinkt heel mooi. Maar we weten het allemaal: de enige echte evaluatie zal worden gemaakt op basis van de cijfers die doorheen uw eerste jaren worden geboekt. Geen makkie, na twee jaren van forse groei in een moeilijke markt.

Dialoog

U kreeg de voorbije maanden ongetwijfeld containers vol goede raad en advies. Aan u om er mee aan de slag te gaan. Met de pretentie iets van communicatie te kennen, krijgt u als nieuwsjaarsgeschenk ook van hieruit nog wat advies. Het was fijn om u bij uw voorstelling deze zomer te horen zeggen dat u een man bent van de dialoog. Want als u projecten zoals het Saeftinghedok wil realiseren, zal u bijzonder goed moeten communiceren. Het tijdperk dat dit soort projecten manu militari kon doorgeduwd worden, is voorbij. Het Oosterweeldebacle is een mooie les. We leven vandaag veel meer in een emocratie dan een democratie. Een samenleving waarbij mensen meer op gevoel dan op rede keuzes maken of ondersteunen. Of we dat nu leuk vinden of niet, een stuk van de strijd zal op dat punt worden gestreden. Hopelijk kan het schitterende gebouw waarin u werkt u daarin inspireren. De vele ramen bieden niet alleen een kans om naar buiten te kijken. U kan ook in de andere richting helderheid bieden en zo betrokkenheid creëren.

U zal zelf wel beseffen dat elke stap die u zet en elke keuze die u maakt overal onder een vergrootglas wordt bekeken. Het spreekwoord dat wil dat de beste stuurlui aan wal staan, komt vermoedelijk niet toevallig uit de maritieme wereld. U zal zelf ook wel beseffen dat aan de zijlijn honderden zogenaamde supporters staan, die misschien nog wel het hardste zullen roepen als het niet goed gaat.

Dit zal niét de lijn zijn die Flows volgt. Natuurlijk behouden wij afstand en zijn wij kritisch wanneer dat moet. Dat belet ons niet om er oprecht voor te duimen dat ook uw verhaal in de Antwerpse haven een successtory wordt. Al was het maar omdat daar zoveel ondernemingen en tienduizenden werknemers alle belang bij hebben.

We wensen u dus oprecht behouden vaart. Met als uitsmijter nog een levenswijsheid van mijn opa zaliger: ‘Blijf vooral jezelf, er zijn al anderen genoeg.’

Bart Timperman, hoofdredacteur.