OPINIE - Extra containercapaciteit: "En de winnaar is ..."

Bart Timperman - Flows - Hoofdredacteur

Bart Timperman - Flows - Hoofdredacteur

Dat het laatste alternatief dat Ben Weyts lanceerde ook de voorkeur zou wegdragen van de Vlaamse regering, is niet echt een verrassing. Nog een nieuw alternatief zou het hele verhaal op een klucht laten lijken. Dat is het nu al een beetje, met een minister en een administratie die hardnekkig vergeten is dat er al een negende alternatief werd gelanceerd begin dit jaar. Toen met groot enthousiasme gelekt naar Gazet van Antwerpen. Na een storm van protest over de eigengereide aanpak van Weyts toen, verdween het zwaaikomplan naar de archieven. Om nu zelfs uit de telling en geschiedschrijving van het complex project te verdwijnen.

Compromis

Maar goed. Het alternatief met een tweede getijdendok – ook het woord Saeftinghe lijkt taboe – is blijkbaar om milieutechnische reden het meest aanvaardbare. Dat is in deze tijden een sterk argument. Vermoedelijk dat daarom ook de reacties in maritiem Antwerpen behoorlijk gematigd zijn. Bovendien speelt ook de tijd in het voordeel van een compromis. Nog langer discussiëren, is met de groeicijfers die Antwerpen in containers neerzet gewoon geen optie meer.

Doel 2020

Blijft de vraag wie de winnaar is in dit verhaal. De activisten van Doel 2020 haalden alvast een slag thuis. Doel blijft bestaan. Maar of daar leefbare bewoning mogelijk is … Het wordt ofwel een Pyrusoverwinning of een aanzet naar een volgende veldslag. Het laat zich vrezen dat we een herhaling krijgen van het verhaal van Antwerp East Port in Grobbendonk. Daar werd een aanvankelijke vergunning gereduceerd tot een beperkte vergunning. Omwille van de leefbaarheid van omwonenden. Als dat in Doel gebeurt, kunnen we ons beter de kosten van een tweede getijdendok besparen.

Concurrentie

Aan de andere kant van het spectrum zijn de bestaande spelers de duidelijke winnaars. PSA krijgt veel meer ruimte. DP World krijgt op termijn wat ze indertijd ‘verloren’. En als kers op de taart blijft Antwerpen op slot voor de concurrentie. Die kan hoogstens hopen dat de verloving met Zeebrugge iets oplevert.

Baronie

Over verliezers spreken is moeilijk. Het is duidelijk dat de tijd waarin de havenbonzen op hun wenken werden bediend, achter ons ligt. Met het vertrek van een baron in het havenhuis, is ook het tijdperk van de baronie voorbij. Die realiteit zal hier en daar pijn doen. Want het lijkt erop dat de lijn tussen de grote spelers in de haven en de minister niet meer even storingsvrij was als in het verleden.

Juridisch

Nu wordt het vooral afwachten of de verdere procedure zonder grote hindernissen verloopt. Er zijn nog verkiezingen in aantocht, weet u wel. Maar dé vuurproef wordt de vraag of er na de hele procedure nog een juridische veldslag volgt. De tijdrovende procedure complex project is uitgevonden om dat te vermijden. Of dat ook lukt is twijfelachtig. Voor juristen is dat soort dossiers een lekkere kluif. En laat die beroepscategorie de sterkste belangengroep van het land zijn. Hun vertegenwoordiging in onze parlementen is beter dan welke beroepsgroep ook. En opa zaliger wist het al: advocaten winnen altijd. Zelfs als ze verliezen.

Tijd

Over de verdere echte winnaars en verliezers moet in de toekomst nog veel duidelijk worden. Zo is het altijd met een typisch Belgisch compromis. Maar één verlies kunnen we ons in elk geval niet permitteren: tijd. Met de wending van vandaag zitten we op dat punt alvast in de goede richting.

Bart Timperman