Zeebrugge ziet groei fors vertragen

De haven van Zeebrugge lag qua overslag na de eerste negen maanden van het jaar nog licht voor op vorig jaar. De stevige groeimarge na zes maanden is ondanks de nog steeds hogere cijfers in roro- en containertrafieken wel zo goed als weggewist.

De maritieme overslag in Zeebrugge bedroeg eind september 32,47 miljoen ton. De kusthaven behoudt zo een kleine voorsprong van 0,6% op vorig jaar. Eind juni kon Zeebrugge (met 22,04 miljoen ton) wel nog bogen op een stijging van 3,7% tegenover 2013.

Nochtans blijven de twee sterkhouders van de haven het niet slecht doen. Het roroverkeer groeide met 5,4% naar 9,88 miljoen ton, vooral omdat de Britse economie goed blijft draaien. Die toename ligt in lijn met wat eind juni (+5,8%) kon worden opgetekend. In dit segment blijft Zeebrugge bijzonder goed scoren als draaischijf voor nieuwe wagens. Hun aantal nam over de eerste drie kwartalen toe met 14,8% en kwam uit op 1,62 miljoen eenheden. Daar was sprake van een versnelling tegenover het halfjaar (+12,7%). De kaap van 2 miljoen wagens ligt weer binnen handbereik.

Containers

Ook de containertrafieken blijven het goed doen over de hele periode beschouwd. Zeebrugge behandelde 15,78 miljoen ton gecontaineriseerde lading. Dat was 3,7% meer dan eind september vorig jaar. Maar eind juni kon de haven nog bogen op een stijging van 10,2% in de containerbehandeling. Het derde kwartaal bracht een duidelijke knik naar beneden.

De drie andere sectoren laten na negen maanden stevig verlies optekenen en trokken zo de totale overslag naar omlaag. De vloeibare bulk ging er vooral onder invloed van de lagere vraag naar LNG in Europa met 5,6% op achteruit en bleef steken op 4,98 miljoen ton. De vaste bulk daalde met 9,3% naar 0,93 miljoen ton.

Het conventioneel stukgoed tuimelde 35,2% omlaag naar 0,89 miljoen ton. Belangrijke factoren daar waren de mindere doorvoer van materialen voor de aanleg van windmolenparken op zee en de lagere volumes papier, karton en papierpulp.