Wordt 2015 het jaar van de allianties?

Flows wacht niet tot volgend jaar om al aandacht te besteden aan waar de lijnvaartsector zich in 2015 aan mag verwachten. Dat gebeurt tijdens een eerste Flows Event op 13 november in Antwerpen.

We weten nu al dat de scheepswerven volgend jaar onverminderd nieuwe megaschepen zullen blijven bouwen en opleveren, waardoor de overcapaciteit (en de bijhorende druk op de tarieven) niet snel zal verdwijnen. In 2015 krijgen we wel een nieuwe marktorde op de grote oostwest-routes.

Zal de start van het 2M Vessel Sharing Agreement van Maersk Line en MSC effectief leiden tot een stijging van de tarieven, zoals o.a. de Europese verladersorganisatie ESC vreest? Of hebben de carriers gelijk wanneer ze zeggen dat de nieuwe mega-allianties berusten op een louter operationele samenwerking om de kosten verder te drukken?

Speciaal voor Flows reist Vincent Clerc, Chief Trade & Marketing Officer van Maersk Line en één van de belangrijkste architecten van 2M, naar Antwerpen om er een inkijk te geven op de strategie van ’s werelds grootste containerrederij.

Op de noordzuid-routes gaat de schaalvergroting in de lijnvaart zo mogelijk nog sneller dan in het Far East verkeer. De stabiliteit op sommige vaargebieden komt er in het gedrang omdat rederijen op grote schaal schepen doorschuiven binnen hun netwerk. Hoe Hamburg Süd daar als grote noordzuid-carrier mee omgaat, zal Frank Smet, lid van de Executive Board, komen vertellen.

Ook aanwezig op het eerste event van Flows is Lars Jensen, CEO van de Deense consultant SeaIntel Maritime Analysis. Hij beschikt over de data om het brede beeld te schetsen van de evolutie van de capaciteit, volumes, snelheid en betrouwbaarheid van alle containerdiensten.

Sommige beslissingen van de rederijen zoals bijvoorbeeld ‘slow steaming’ of de vorming van mega-allianties, hebben rechtstreekse gevolgen voor hun klanten. ‘Container Trends 2015’ wordt daarom ook afgesloten met een panelgesprek van verladers, waaraan o.a. vertegenwoordigers van Black & Decker en Sumitomo zullen deelnemen.

Meer informatie over het Flows Event ‘Container Trends 2015’ vindt u hier.