Sefcovic wordt vervangen door Violeta Bulc

De Slowaak Maros Sefcovic wordt geen Europees commissaris voor Transport en Ruimte wordt. Jean-Claude Juncker heeft die post aan de Sloveense Violeta Bulc gegeven. Het nieuws is nu officieel. Zij wordt maandag al door de commissie TRAN verhoord.

Zoals geweten is de Sloveense kandidaat-commissaris Alenka Bratusek gebuisd door het Europees Parlement en heeft de Sloveense regering de politiek onervaren Bulc naar voren geschoven. Die is dinsdag door Juncker ontvangen en hij heeft besloten dat zij de nieuwe Transportcommissaris wordt. De aangeduide Transportcommissaris, Maros Sefcovic (die nu in de Commissie vicevoorzitter is, belast met Inter-institutionele Relaties en Administratie) krijgt de post Energie-unie en blijft vicevoorzitter.

De voorzitter van de commissie TRAN van het EP had nochtans begin deze week Juncker per brief gevraagd om Sefcovic op de post van Transport en Ruimte te behouden. Hij had immers zijn hoorzitting met glans doorstaan en had een zeer goede dossierkennis getoond.

Bulc zal reeds aanstaande maandag in Straatsburg worden verhoord door de leden van de commissie TRAN van het EP.  De hoorzitting van Sefcovic in zijn nieuw beleidsdomein gebeurt de dag daarop. De stemming in plenaire zitting door het parlement is nu voorzien voor woensdag 22 oktober.

Wie is Bulc?

Violeta Bulc (50) is pas drie weken geleden in de nieuwe Sloveense regering van Miro Cerar opgenomen als vicepremier en minister voor Ontwikkeling, Strategische Projecten en Samenhang. Veel politieke ervaring heeft ze dus niet. Maar als ondernemer heeft zij haar sporen wel verdiend. Na haar studies in San Francisco werkte ze in Silicon Valley. Ze keerde naar Slovenië terug om eerst voor het staatstelecommunicatiebedrijf te werken. Nadien heeft zij haar eigen telecombedrijf, Telemach, uit de grond gestampt. Zij is tevens mede-eigenaar van een consultancybedrijf.

Maar Bulc is ook in sommige kringen, vooral in Slovenië zelf, omstreden. Volgens sommige bronnen zou ze een aanhanger zijn van het shamanisme en het vuurlopen.

Ze mag zich dan ook verwachten aan een strenge hoorzitting. Indien ook zij wordt gebuisd, zou het een grote blamage zijn voor Slovenië. Daar wordt gezegd dat Cerar beter de huidige Sloveense commissaris, Janez Potocnik (Milieu), opnieuw had voorgedragen.