Russische Instar Logistics opent kantoor in Antwerpen

Instar Logistics, een in project cargo gespecialiseerde expediteur met hoofdkantoor in Moskou, heeft sinds begin november een kantoor in Antwerpen. De Scheldehaven is een belangrijke hub voor de groep.

“Instar is reeds een grote klant van de Antwerpse haven”, zegt Peter van der Veeken, managing director van Instar Project Logistics in Antwerpen. “De specialiteit van Instar is de organisatie van het transport van projectlading binnen Europa, Centraal-Azië, Rusland en Afrika”, zo onderstreept hij. In Rusland en Centraal-Azië is Instar ook actief als douaneagent.

De groep, die in 1994 werd opgericht, heeft zijn Europese hoofdkantoor in het Duitse Nürnberg en beschikt in Leipzig over een eigen team van transportengineers die oplossingen voor inland transport van heavy lifts uitwerken.

De opening van het Antwerpse kantoor past in een Europese expansie waarbij ook vestigingen in Spanje, Italië, Georgië, Roemenië en Polen gepland zijn. Instar gaat verder ook een kantoor openen in Mozambique en is al aanwezig in Dubai en Irak. De groep telt heel wat klanten in de olie- en gasindustrie.

PhosAgro

Om de sterke link met de Antwerpse haven te onderstrepen, wijst van der Veeken op een belangrijk project dat via de Scheldehaven loopt. “Voor het Russische PhosAgro, een van de grootste producenten ter wereld van meststoffen op basis van fosfaten, organiseert Instar Logistics het transport van de onderdelen voor een uitbreiding van de fabriek in Cherepovets.

Het gaat om onderdelen die vanuit verschillende hoeken in de wereld naar Antwerpen worden verscheept, om van hieruit naar de plantsite in Cherepovets getransporteerd te worden”, legt van der Veeken uit. In totaal gaat het om een volume van ongeveer 90.000 fton. Het contract heeft een looptijd van een tot anderhalf jaar en moet midden 2016 afgerond zijn.

“Antwerpen beschikt over heel wat faciliteiten en ervaring voor project cargo. Bovendien kunnen we er beschikken over voldoende ruimte voor tussenopslag van de projectonderdelen in afwachting van de verscheping”, besluit hij.

Bij Instar Project Logistics in Antwerpen werken momenteel drie mensen. De groep telt wereldwijd meer dan 800 medewerkers.