Ook GeoPost test pakjesleveringen per drone uit (video)

GeoPost heeft onlangs in Zuid-Frankrijk testen uitgevoerd met het leveren van pakjes met drones. Hiervoor werd succesvol samengewerkt met de bekende dronebouwer Atechsys.

GeoPost (de internationale koeriertak van de Franse groep La Poste, waar ook DPD deel van uit maakt) heeft in september drones ingezet voor de proeflevering van pakjes. Deze test werd uitgevoerd in het Centre d’Etudes et d’Essais pour Modèles Autonomes (CEEMA) in Zuid-Frankrijk.

Succesvolle test

De opdracht bestond erin om de drone tijdens het transport van een pakje achtereenvolgens de volgende taken volledig automatisch te laten uitvoeren: opstijgen, vliegen, landen en terugvliegen naar het vertrekpunt.

De drone moest een pakje met een gewicht van 2kg over een afstand van 1200 meter vervoeren. Het toestel met zes elektrische rotoren dat hiervoor gebruikt werd, werd ontwikkeld naar aanleiding van het Geodrone project.

De test was volgens GeoPost succesvol. “Dit bevestigt de intentie van GeoPost en Atechsys om drones in te zetten in moeilijk toegankelijke regio’s (bergen, eilanden, drukke stadscentra,...),” zegt de postgroep. Tevens zal deze nieuwe technologie volgens GeoPost ook toelaten om snel te reageren in een aantal noodsituaties.

Tot 4 kg

Atechsys kreeg de opdracht om een prototype van de drone te ontwikkelen. Deze innovatieve KMO ontwikkelt al sinds 2009 autonome systemen en groeide uit tot een referentie, aldus de opdrachtgever.

Het resultaat van deze samenwerking is een drone die autonoom grote pakjes (40cm x 30cm x 20cm) tot 4 kg in een straal van 20km kan transporteren.

Atechsys

Atechsys is een bedrijf dat is ontstaan uit het idee dat er voor elk gebruik een specifieke drone bestaat. Het produceert geen drones aan de lopende band, maar ontwikkelt de technologische bouwstenen op basis van dewelke de specifieke drones kunnen ontwikkeld worden.

Deze marktpositionering gaat samen met het beheer van de volledige productieketen, zodat Atechsys zijn producten kan aanbieden aan verschillende verticale markten. De negen medewerkers van deze kmo realiseerden in 2013 een omzet van 650.000 euro. Volgens GeoPost is Atechsys één van de leiders op de markt van de professionele drones voor publiek gebruik.

Testcentrum voor drones

De testen werden in Zuid-Frankrijk uitgevoerd op het CEEMA. Het is in 2008 opgericht en is naar eigen zeggen het grootste testcentrum voor drones in Europa.

De vliegtuigbasis met een oppervlakte van 65ha beschikt over een zone uitsluitend voorbehouden voor drones tot 150kg.  In 2010 lanceerde het CEEMA de eerste zakelijke toepassingen voor drones.