Nieuwe containerrecords in Zeebrugge

De ‘Emma Maersk’ heeft vorig weekend Zeebrugge verlaten met 15.500 teu aan boord. Dat is een nieuw record voor een Vlaamse haven.

Volgens de Deense rederij Maersk bedraagt de capaciteit van de schepen van de E-klasse 15.550 teu. Op de ‘Emma Maersk’ waren dus vorig weekend zo goed als alle slots gevuld. Bovendeks werden de containers voor de brug 8 hoog gestapeld. Achter de brug ging er ook nog een negende laag boven.

De ‘Emma Maersk’ vaart in de AE2-dienst die Zeebrugge normaliter niet aanloopt. In het verleden werd de kusthaven echter wel al af en toe extra aangelopen om er lege containers op te pikken. Ook de ‘Estelle Maersk’ wordt dit weekend nog in Zeebrugge verwacht.

Groter bezoek

In december wordt nog groter bezoek verwacht. Het Zeebrugse havenbestuur MBZ heeft bevestigd dat het de 19.100 teu grote ‘CSCL Globe’ zal ontvangen, die op papier nog iets groter is dan de Triple E-schepen van Maersk (18.270 teu).

De ‘CSCL Globe’ gaat varen in de AEX1/AEC1 Service van China Shipping en UASC. In die dienst varen nu nog eenheden met een capaciteit van 8.468 tot 9.580 teu, maar de komende weken worden er ook al enkele recent opgeleverde schepen van 10.036 teu aan de vloot van deze Far East loop toegevoegd.

Het nieuwe recordschip ‘CSCL Globe’ krijgt een maand na de oplevering al het gezelschap van het zusterschip ‘CSCL Pacific Ocean’. Tegen maart 2015 zullen er vijf schepen van het type in de vaart zijn. Vanaf april neemt UASC dan zes eenheden van 18.000 teu in dienst, te beginnen met de ‘Sajir’ die bij Hyundai Heavy Industries in aanbouw is.