MSC stuurt nieuwste recordschip naar Antwerpen

Het lijkt alsof Sinterklaas dit jaar beroep doet op MSC voor de aanvoer van speelgoed uit China, want op 5 december wordt in Antwerpen een eerste MSC-schip met een capaciteit van 15.908 teu verwacht.

De ‘MSC New York’ (foto) zou aanvankelijk net als het eerder opgeleverde zusterschip ‘MSC London’ in de Tiger Express tussen de Far East en de Eastmed worden ingezet, maar uiteindelijk besloot de rederij uit Genève dat de maidentrip toch richting Noord-Europa zal gaan. De nieuwbouw heeft intussen Zuid-Korea verlaten om in Nakhodka te gaan bunkeren. Daarna vervoegt de ‘MSC New York’ de vloot van de Silk Service, waarin schepen van 12.552 tot 13.798 teu varen.

Het is de bedoeling dat de ‘MSC New York’ en haar vijf zusterschepen regelmatige bezoekers van de Scheldehaven worden, want deze schepen zijn samen met een aantal eenheden van Maersks ‘Emma’-serie (15.550 teu) a priori voorzien om de nieuwe Loop 4/Swan Service van 2M te gaan verzekeren. Dat is de dienst die in Noord-Europa alleen maar België (dubbele aanloop in Antwerpen) en Duitsland (Hamburg en Bremerhaven) rechtstreeks zal bedienen.

Langer

De ‘MSC New York’ werd in oktober 2010 bij de Zuid-Koreaanse scheepswerf STX besteld door de Britse rederij Zodiac Maritime op basis van een lange-termijncharter aan MSC. Het schip zou aanvankelijk een capaciteit van 13.000 teu krijgen, maar nadien werd besloten om de zes schepen van deze serie nog wat langer te maken.

Met een lengte van 399 meter zijn de nieuwe containerreuzen van MSC een paar meter langer dan de ‘Emma Maersk’. Bovendeks laden ze 21 rijen containers in de breedte, wat een rij minder is dan de ‘Emma Maersk’ en haar zusters. Dat de capaciteit van de MSC-schepen toch hoger ligt, heeft te maken met het feit dat de brug meer naar voren werd gebouwd, zodat de containers achter het stuurhuis hoog gestapeld kunnen worden.

'MSC Oscar'

De 'MSC London' en 'MSC New York' van 15.908 teu blijven niet lang de grootste in de vloot van MSC. In januari zal Daewoo de ‘MSC Oscar’ van 18.000 teu opleveren. De Zwitserse rederij neemt deze nieuwbouw in bareboat charter van de Chinese Bank of Communications. Voor dit nieuwe recordschip week MSC af van de traditie om meisjesnamen te kiezen. Daar is echter een goede reden voor, want Oscar is de naam van de eerste kleinzoon van oprichter Gianluigi Aponte.