Migrantenprobleem in Calais loopt uit de hand

Grote groepen illegale migranten zijn er deze week twee keer in geslaagd om na een bestorming de haven van Calais binnen te dringen.

Bij beide pogingen kon vermeden worden dat de migranten op een ferry naar Dover geraakten, maar één veerboot liep als gevolg van het incident wel 45 minuten vertraging op. De bemanning kon nog net op de tijd de laadklep sluiten toen 85 migranten aan boord willen lopen.

In en rond Calais hangen intussen al zo’n 1.300 illegalen rond die de hoop koesteren om aan boord van een boot naar Engeland te geraken, wat voor de locale bevolking veel overlast veroorzaakt. Er zijn opmerkelijk veel vluchtelingen uit Eritrea, Soedan en Somalië.

Deze mens gaan steeds driester te werk en proberen schaamteloos vrachtwagens te openen om er zich in te verstoppen. Ook langs de toegangsweg naar de haven staan tientallen vluchtelingen die elke oplegger benaderen zodra die voldoende traag rijdt.

Bedreigd

Eerder deze week werd een Belgische vrachtwagenchauffeur nog met een mes bedreigd door een vreemdeling die hem zo wou verplichten hem mee te nemen. Wegvervoerders die in Dover betrapt worden met een verstekeling, moeten een boete van 2.000 Britse pond betalen.

De burgemeester van Calais, Natacha Bouchart, dreigde deze week met een totale blokkade van de Noord-Franse haven indien het Verenigd Koninkrijk niet gaat meewerken om het probleem aan te pakken. Bouchart uitte haar dreigement na een ontmoeting met de Franse minister van Binnenlandse Zaken. "Een volledige sluiting zou illegaal zijn", gaf ze toe, "maar ik wil een duidelijk signaal van de Britten."