Maersk Line betaalt 8,7 miljoen dollar boete aan VS

De Amerikaanse rederijdochter van Maersk Line heeft in de VS een schadevergoeding betaald om een fraudeclaim te regelen.

De betaling betekent het einde naar een onderzoek over een aantal transporten die Maersk Line in opdracht van het United States Transportation Command (USTRANSCOM) naar Afghanistan heeft uitgevoerd.

De Amerikaanse dochter van de Deense rederij was daarbij ook verantwoordelijk voor het landtransport ter plaatse, waarbij de ontvangers soms in vijandelijke gebied zaten. Volgens het onderzoek werden 277 valse of 'verdachte' handtekeningen gezet op de documenten die de ontvangst van de container door de bestemmeling moesten bevestigen.

Ontoelaatbaar

Volgens advocaat Stephen Wigginton die de Amerikaanse staat vertegenwoordigde, heeft Maersk Line Limited goed meegewerkt aan het onderzoek. De man loofde de rederij ook voor het feit dat duizenden containers in oorlogstijd correct werden afgeleverd. De fraude was volgens de advocaat erg beperkt, maar blijft desalniettemin ontoelaatbaar.

Maersk Line Limited verklaarde in een korte reactie dat de minnelijke schikking in geen geval als een schuldbekentenis beschouwd mag worden, en ontkent frauduleus gehandeld te hebben. De rederij zei verder nog dat ze niet verwacht dat de rechtszaak de goede samenwerking met de Amerikaanse regering zal beïnvloeden.