Logistieke bedrijven geloven in toekomst van drones

Liefst 42% van de logistieke operatoren verwacht dat hun business plan in de toekomst de inzet van onbemande luchtvaarttuigen zal inhouden. Ook een derde van de expediteurs (36%) gelooft in de toekomst van drones als transportmiddel. Dat blijkt uit een enquête van het Britse National Aeronautical Centre.

Het NAC is een centrum in Wales waar onbemande luchtvaarttuigen - zowel militaire als civiele - worden getest. Het ondervroeg 60 vooraanstaande transport- en logistiekoperatoren over de toekomstige inzet van drones. Ruim vier op de tien bedrijven gelooft dus dat drones opgenomen zullen worden in hun activiteiten. Meer nog: de meest van die bedrijven verwacht dat dat binnen de 15 jaar zal gebeuren.

De hoofdredenen die ze aanhalen zijn de toenemende brandstofprijzen en het groeiende internationale verkeer. UAV's (unmanned aerial vehicles) zijn niet alleen de helicopterachtige drones die recent het nieuws haalden, maar kunnen ook heuse vrachtvliegtuigen zijn. De ondervraagde logistiekers vermoeden dat zij minder zullen verbruiken dan conventionele vliegtuigen, waar de vracht vaak als belly-lading wordt meegenomen.

Wel maken de 'believers' zich zorgen om het draagvermogen van de UAV's om de concurrentie aan te gaan met de traditionele transportmiddelen.