Haven van Koper wint ESPO Award 2014

De Sloveense haven van Koper heeft gisterenavond in Brussel de ESPO Award 2014 gewonnen. Deze trofee beloont een haven voor haar inspanningen inzake maatschappelijke integratie. Dit jaar was het thema ‘innovatieve milieuprojecten’.

Liefst 20 havens hadden een dossier ingediend voor deze zesde editie van de ESPO Award. Een jury onder leiding van voormalige Europarlementslid Dirk Sterckx selecteerde vijf laureaten. Die waren: Huelva, Koper, Lissabon, Marseille en Rotterdam. Het was dus de Sloveense haven die het haalde, met het project ‘No Waste, Just Resources!’.

Het gaat om een zeer uitgebreid afvalbeheersysteem, waarbij afval wordt gebruikt als (milieuvriendelijk) grondstof. Zo werd een verwarmingsinstallatie gebouwd op basis van gerecycleerde biomassa (die nu in test is). Verder werd een afvalsorteerinstallatie operationeel, wordt zeeslib als bouwmateriaal gebruikt en wordt drab uit een papierfabriek gebruikt om opwaaiend stof vast te zetten. Bij de uitwerking van deze maatregelen werden de bevolking en de lokale overheid nauw betrokken.

Eerdere winnaars van de ESPO Award waren Antwerpen (2013), Genua (2012), Stockholm (2011), Helsinki (2010) en Gijon (2009).

Havenrichtlijn

De uitreiking gebeurde in een zeer gemoedelijke sfeer. Naar aanleiding van de presentatie van de vijf laureaten kon Sterckx het echter niet nalaten om kort zijn ex-collega’s van het Europees Parlement en van de Europese Commissie op te roepen om spoed te zetten achter de havenrichtlijn.

Ook de pas herverkozen voorzitter van ESPO, Santiago Garcia Milà, alludeerde hierop tijdens zijn speech. "Er is vooruitgang geboekt door de Italiaanse voorzitter van de Transportraad, maar niet genoeg. Wij hebben dringend nood aan een ‘level playing field’, benadrukte hij.