Geen Belgische haven op shortlist voor ESPO Award 2014

De strijd om de ESPO Award zal dit jaar gaan tussen Huelva, Koper, Lissabon, Marseille en Rotterdam. In totaal dienden twintig havens een dossier in. Antwerpen, dat vorig jaar de prijs in de wacht sleepte, was er daar een van.

De Europese zeehavenfederatie reikt sinds 2009 jaarlijks een prijs voor de maatschappelijke integratie van havens uit. Uit de twintig dossiers puurde de jury onder leiding van voormalig europarlementariër Dirk Sterckx de gebruikelijke shortlist met vijf namen.

Dit jaar staat de award onder het teken van innovatieve milieuprojecten. Het verminderen van de milieu-impact van havens is een sleutelelement in de opbouw en het behoud van hun maatschappelijk draagvlak, benadrukt ESPO in dit verband.

De winnaar voor 2014 wordt op 4 november bekendgemaakt op de ‘Port Night’ van ESPO. De winnaars van de vijf vorige edities waren Gijon in 2009 (met een zeer korte voorsprong op Gent), Helsinki in 2010, Stockholm in 2011, Genua in 2012 en Antwerpen in 2013. Havenschepen Marc Van Peel mocht de prijs toen in ontvangst nemen uit handen van secretaris-generaal Isabelle Ryckbost van ESPO (foto).