Galant verwacht lijken uit de kast bij doorlichting NMBS-filialen

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant gaat samen met NMBS-topman Jo Cornu een werkgroep leiden die de situatie bij diverse filialen van de spoormaatschappij moet uitspitten, zo meldt De Tijd. De minister vreest dat de waarheid pijn zal doen.

Volgens de minister wordt er in verborgen kasten en schuiven bij de spoormaatschappij van alles ontdekt. Details wil ze echter nog niet prijsgeven. Rond de NMBS cirkelen volgens De Tijd zo'n 82 bedrijven die actief zijn in o.a. parkings, vastgoed, financiering en IT. Vaak is er geen zicht en controle op die bedrijfjes.

Ook netwerkbeheerder Infrabel zou bij de doorlichting betrokken zijn, maar omdat die amper filialen heeft, zou de impact daar beperkt blijven.

Doorlichten

Galant is ervan overtuigd dat het doorlichten van alle bedrijven tot besparingen kan leiden. Die zijn ook nodig omdat verwacht wordt dat de schuld van de NMBS-groep tegen eind dit jaar tot ruim 5 miljard euro zal oplopen. De voorbije twee jaar alleen al zou die met een miljard gestegen zijn. Eind 2013 bedroeg de schuld van de NMBS 2,65 miljard euro en 1,54 miljard euro voor Infrabel. De netwerkbeheerder wordt van Europa echter verplicht om ook een extra schuld van 672 miljoen euro voor de Liefkenshoektunnel op zich te nemen.

Galant wijst voor de precaire situatie bij de NMBS met een beschuldigende vinger naar de vorige regering en wil aantonen dat ze door het geldverslindende beleid van de voorgaande jaren niet anders kan dan fors te besparen.