Europese verladers halen productie terug

Hoewel het nog te vroeg is om van een echte trend te spreken, valt het op dat steeds meer Europese bedrijven terug meer in eigen land produceren.

Volgens een studie van PricewaterhouseCoopers hebben vorig jaar 60% van 384 ondervraagde Europese fabrieken de capaciteit in eigen land verhoogd. Dat zijn er meer dan de 55% die de productiecapaciteit in het buitenland hebben uitgebreid. Er was dus meer 're-shoring' dan 'off-shoring'.

Het zijn vooral Italiaanse bedrijven die weer meer in eigen land produceren, maar ook Ierse, Duitse en Spaanse bedrijven verplaatsten activiteiten naar de thuisbasis.

Chinese lonen

De verhuizing heeft onder andere te maken met de stijging van de lonen in China. De Italiaanse handtassenfabrikant Piquadro verhuisde de productie van zijn Sarotia-model naar eigen land omdat een Italiaanse arbeider nu slechts vijf keer meer kost dan een Chinese. Vroeger kostte een Italiaanse werknemer zestien keer meer.

Handtassen in eigen land maken valt uiteindelijk drie keer duurder uit dan in China, maar dat wordt gedeeltelijk gecompenseerd door het wegvallen van transportkosten en invoerrechten. Een doorslaggevend argument voor Piquadro is ook dat producten uit eigen land onmiddellijk verkocht kunnen worden, wat belangrijk is in de modesector.