Europese terminals van DP World presteren sterk

Op alle terminals waarvan DP World geheel of gedeeltelijk eigenaar is, werd in de eerste negen maanden van dit jaar in totaal 44,8 miljoen teu behandeld. Voorzitter Sultan Ahmed Bin Sulayem noemt de groei van 9% ‘indrukwekkend’.

Wanneer ook de nieuwe volumes van London Gateway en het Braziliaanse Embraport alsook de (beperkte) testvolumes van Rotterdam World Gateway meegeteld worden, bedraagt de groei zelfs 10,1%.

In de thuisbasis Jebel Ali werd in het derde kwartaal 4 miljoen teu behandeld, wat een nieuw record is. Daar werd zopas een derde terminal geopend, waardoor er op jaarbasis 2 miljoen teu aan capaciteit bijkomt. Na negen maanden staat de teller in Jebel Ali nu al op 11,4 miljoen teu (+12,6%).

De Arabische containerbehandelaar zegt in een commentaar bij de cijfers dat ook de terminals in Europa nu goed bijdragen tot de algemene groei. Flows meldde eerder al dat de containeroverslag bij Antwerp Gateway in de eerste drie kwartalen met maar liefst 28,2% gestegen is.

Nieuwe projecten

DP World werkt intussen volop op nieuwe projecten. Sultan Ahmed Bin Sulayem had vorig weekend in Abu Dhabi een ontmoeting met Sheikh Hasina, de eerste minister van Bangladesh. DP World wordt gevraagd om een haalbaarheidsstudie te maken naar de aanleg van een nieuwe diepzeehaven in het district Patuakhali in het zuidwesten van het land.

De nieuwe haven in Payra is nodig omdat de haven van Chittagong die vorig jaar 1,54 miljoen teu behandelde (+9,5%), alleen maar kleine schepen van 1.000 tot 2.000 teu kan ontvangen die de lading uit Bangladesh dan meenemen naar grote regionale hubs als Colombo, Port Kelang of Singapore voor transshipment.

In Egypte krijgt een joint venture van DP World en Alexandria Container and Cargo Handling Company (ACCH) de kans om mee te dingen naar de ontwikkeling van een nieuwe containerterminal in Dekheila bij Alexandria. Verwacht wordt dat die concessie ondanks protest van de Egyptische dokwerkers volgend jaar aan de joint venture zal toegekend worden.