Drugsmaffia schakelt nu ook binnenvaart in

In Antwerpen zijn vier schippers aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel. Voor grof geld zouden ze grote partijen cocaïne van zeeschepen op hun binnenschip overgeladen hebben, meldt Gazet van Antwerpen.

De schippers moesten met hun binnenschip naar een afgesproken plaats varen waar de bemanningsleden van het zeeschip de sporttassen met cocaïne aan boord van het binnenschip wierpen. De binnenschippers moesten de drugs daarna afleveren aan hun opdrachtgever. De arrestatie van de binnenschippers maakt deel uit van een grootschalig onderzoek naar een gigantisch netwerk.

Volgens de speurders toont de arrestatie aan dat de verscherpte controles op de kaaien de smokkelaars dwingen om andere manieren te zoeken om cocaïne aan land te brengen. Tot nu toe gebeurde dat meestal via de zogenaamde ‘rip off’ methode waarbij de drugs in een container tussen gewone goederen verstopt werden. Bij aankomst in Antwerpen worden de drugs dan door medewerkers van de organisatie - soms havenarbeiders - uit de containers gehaald. Door de verstrengde controles gooien de drugsbendes het nu letterlijk over een andere boeg.

Boei

Eerder deze week werd op de Westerschelde in Nederland ook nog een grote hoeveelheid harddrugs aangetroffen die vastgemaakt was aan een zelfgemaakte boei. Een alerte loods merkte het flikkerlicht op de boei op, waarna 1.300 kilo cocaïne uit het water gevist kon worden.