Distrilog Group neemt Speed-Colli over

Distrilog heeft het transport- en logistiekbedrijf Speed-Colli uit Wilrijk overgenomen. Dit familiebedrijf legt zich hoofdzakelijk toe op Benelux-distributie en logistiek voor de industrie en de chemie. Ook verhuisfirma Hoger-Lager werd overgenomen.

Distrilog Group, opgericht in 1991 en met hoofdzetel in Bornem, is op korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste transport- en logistiek dienstverleners van België. In de Top 400 van Truck & Business staat de groep op de negende plaats, met een toegevoegde waarde van 30,4 miljoen. De groep is gespecialiseerd in het beheren van de volledige supply chain in eigen beheer, met een duidelijke focus op doe-het-zelf, FMCG, droge voeding en ‘automotive consumables’.

Distrilog stelt – inclusief Speed-Colli - meer dan 900 werknemers tewerk in België verspreid over acht logistieke sites, waarvan meer dan 260 chauffeurs. De logistieke sites zijn gevestigd in Bornem, Aarschot, Geel en Willebroek/Breendonk. Ze beslaan meer dan 270.000 m² warehousing, waarvan 7.500 m² in de ADR/Seveso-klasse.

Speed-Colli

Speed-Colli bestaat al meer dan 50 jaar. Het bedrijf legt zich toe op transport (80 combinaties), logistiek (11.000 m²) en verhuizingen. Het bedrijf realiseerde in 2013 een omzet van ca. 9 miljoen euro.

“Ze zijn vooral in de transport en de logistiek voor de industrie en de chemie actief. De overname betekent dus voor ons zowel een verhoging van de capaciteit en een verdichting van het eigen transportnetwerk, als een diversificatie naar sectoren waarin Distrilog tot nu toe minder actief was,” aldus Bryan Beutels, business development manager van Distrilog in een gesprek met Flows.

Logistiek

Wel zei hij dat reeds de aanzet tot die diversificatie was gegeven met een logistiek contract voor Total Raffinaderij Antwerpen. Distrilog baat er sinds enkele maanden zowel het centrale als het ‘shutdown’ magazijn uit. Twintig werknemers verzorgen de voorziening van wisselstukken voor de raffinaderij.

Distrilog neemt de logistieke activiteiten van Speed-Colli over, maar niet het magazijn. “Wij gaan de komende zes maanden over tot de integratie van de transport- en logistieke activiteiten. Naar waar de logistiek zal worden overgebracht, zal besproken worden met de klanten. Dat kan Willebroek worden, waar Distrilog onlangs aan de Koningin Astridlaan onlangs 11.000 m² heeft bijgebouwd.

Verhuizingen

Ook de verhuisdochter van Speed-Colli, de firma Hoger-Lager in Wilrijk, is mee overgenomen, hoewel deze activiteit helemaal niet tot de core-business van Distrilog behoort.. Volgens Beutels is het de bedoeling dat deze, zeker in een eerste fase, als zelfstandig bedrijf binnen de Distrilog-groep zal blijven fungeren. Binnen een termijn van zes maanden zal de situatie verder geëvalueerd worden.

Ambitieuze groei

“Deze overname past uitstekend binnen onze groeistrategie. Wij kijken dan ook verder dan 2015 en blijven ambitieus,” aldus Beutels. Dit jaar wordt een omzet gehaald van 80 miljoen euro, en het objectief is om volgend jaar zeker de 90 miljoen te overschrijden. Met de overname van Speed-Colli wordt dus reeds een groot deel van deze doelstelling gehaald.

“Ongeveer 40% van onze omzet is gerelateerd aan transport, en 60% aan onze warehouse en co-pack activiteiten. Een gezonde combinatie, die wij ook in de toekomst willen aanhouden, vandaar dat deze overname op een goed moment komt gezien de grote groei van onze warehouseactiviteiten,” aldus Beutels.

“Onze aanhoudende groei is een bewijs dat ook in onze sector de keuze voor kwaliteit en het werken aan Belgische barema’s loont,” zegt hij tot slot.