Cosco kiest werf voor nieuwe megaschepen

De Chinese rederij Cosco heeft vijf containerschepen van 14.500 teu besteld bij Changxing Shipbuilding voor oplevering tussen augustus 2017 en mei 2018.

Medio juli bevestigde de Chinese carrier al de plannen om vijf megaschepen en een reeks bulkcarriers te bestellen ter vervanging van een aantal oudere eenheden die gesloopt worden. Omdat Cosco de nieuwe schepen in eigen land besteld, krijgt de rederij van de overheid een slooppremie.

Aanvankelijk was er sprake van nieuwe tonnage van 14.000 teu, maar volgens de scheepswerf was het mogelijk om de plannen aan te passen en de capaciteit met nog 500 teu te verhogen.

Aan het nieuwe order hangt een prijskaartje van 618 miljoen dollar, wat overeenkomt met 123,6 miljoen dollar per schip. Dat is veel minder dan de 166,8 miljoen dollar die Cosco betaalde voor zijn vorige reeks megaschepen van 13.386 teu, die door Nantong Cosco KHI Ship Engineering gebouwd werden. Het laatste schip uit die reeks komt overigens eind deze maand als ‘Cosco Denmark’ in de vaart.

Het orderboek van Cosco Container Lines (Coscon) omvat verder nog vijf eenheden van 9.400 teu die Changxing Shipbuilding in 2016 moet opleveren. De opties voor vijf bijkomende eenheden werden naar verluidt niet gelicht.

De nieuwe tonnage is bestemd voor de diensten van de CKYHE Alliance, die Coscon samen met "K" Line, Yang Ming, Hanjin Shipping en Evergreen vormt. Voor die alliantie zijn nog 42 eenheden van 13.800 tot 14.500 teu in aanbouw.