Commissie TRAN wil Sefcovic als Transportcommissaris behouden

Door de afwijzing van de Sloveense Alenka Bratusek als Europees commissaris, dreigt commissievoorzitter Juncker met de posten te moeten schuiven. Hierdoor wordt Maros Sefcovic mogelijk geen Transportcommissaris. Dat zint de commissie TRAN echt niet.

De voorzitter van de commissie Transport van het Europees Parlement, Michael Cramer (Groenen), heeft Jean-Claude Juncker een brief geschreven waarin hij vurig de wil verdedigt om Sefcovic te behouden als commissaris voor Transport en Ruimte. Flows kon deze brief, die naar alle waarschijnlijkheid met de instemming van Sefcovic zelf is verstuurd, inkijken.

Cramer zegt hierin dat hij gemandateerd is door alle politieke groepen binnen de commissie TRAN om sterk aan te dringen op het behoud van Sefcovic als Transportcommissaris. De Slowaak heeft tijdens zijn hoorzitting van 30 september een uitstekende indruk gemaakt bij de parlementsleden. “Hij heeft de nodige persoonlijke en professionele kwaliteiten – en de politieke wil – om de taken die hem toegewezen goed uit te voeren,” benadrukt Cramer in zijn brief.

“We vertrouwen erop dat bij een mogelijke herverdeling van uw team, mijnheer Sefcovic niet betrokken zal worden. Hij heeft een duidelijke politieke visie naar voren gebracht over de toekomstige ontwikkeling van het Europees transportbeleid,” aldus Cramer. Hij zegt tevens dat deze portefeuille een sterke leidersfiguur nodig heeft "om nieuwe initiatieven te nemen in een sleutelsector voor de Europese economie".

Vervanging

Deze steunbetuiging voor Sefcovic komt er nadat de Sloveense regering Violeta Bulc heeft aangeduid om Alenka Bratusek – die een desastreuze indruk had gemaakt tijdens haar hoorzitting – te vervangen. Bulc is echter politiek onervaren, terwijl Bratusek een zwaar portefeuille zou krijgen: ze zou de uitbouw van een Europese energie-unie moeten realiseren. Tevens was ze aangeduid als vicevoorzitster.

Mogelijk zou ze door de huidige Energiecommissaris, de Duitser Günther Oettinger, op die post vervangen kunnen worden. Die heeft immers nu een vrij lichte portefeuille gekregen - Digitale Economie en Samenleving – en hij heeft tijdens zijn hoorzitting niet echt kunnen overtuigen dat deze nieuwe bevoegdheden hem passen. Dat hij de post van Bratusek zou krijgen en  Bulc de Digitale Economie, is dus een mogelijkheid. Het probleem is dat Juncker zich geëngageerd heeft om geen commissarissen van grote lidstaten als vicevoorzitter te nemen. Sefcovic, daarentegen, komt daarvoor wél in aanmerking.

Stoelendans

Volgens een bron dicht bij het EP zou een andere factor een stoelendans kunnen veroorzaken. De Hongaarse kandidaat-commissaris Tibor Navracsics is dan wel niet weggestemd, maar de parlementsleden willen hem niet als commissaris voor Cultuur, Onderwijs, Jeugd en Burgerschap. Hij was minister van Buitenlandse Zaken en Handel in de regering van Viktor Orban, die een zeer omstreden mediawet heeft ingevoerd. Die wet beteugelt die vrijheid van meningsuiting, luidt de kritiek.

Juncker ontmoet vanavond om 18 uur Violeta Bulc voor het eerst. Dit betekent dat hij, in het beste geval, morgen pas de eventuele portefeuillewissels zal aankondigen.