CNAN Nord verjongt vloot

De Algerijnse rederij CNAN Nord heeft het 9.100 dwt metende multipurpose schip ‘Clipper Gemini’ overgenomen en is van plan om de komende weken ook nog twee zusterschepen in de vloot op te nemen.

Deze drie schepen werden in 2011 en 2012 in China gebouwd en zijn uitgerust met kranen die in tandem lasten tot 400 ton aankunnen. Hun containercapaciteit bedraagt 681 teu.

De ‘Clipper Gemini’ ligt nu in Algiers, waar het de nieuwe naam ‘Saoura’ kreeg. Het zal samen met de gecharterde ‘Vectis Pride’ gaan varen in de lijndienst van CNAN Nord tussen Europa en de Maghreb.

De ‘Saoura’ wordt tussen 13 en 15 september in Antwerpen verwacht, waar het bij Mexico Natie aan het Vijfde Havendok zal laden voor Algiers, Skikda, Annaba en Oran. De nieuwe aanwinst vervangt de gehuurde ‘Nordkap’ (8.250 dwt/377 teu).

Vlootverjonging

Met de overname van de drie schepen voert de Algerijnse rederij een vlootverjongingsprogramma uit waartoe al in 2010 besloten werd. De jonge multipurpose schepen vervangen eigen tonnage van 8.190 dwt uit 1976 – 1978. Het gaat om de ‘Djorf’, ‘Djurdjura’, Ibn Khaldoun II’ en ‘Ibn Sina II’ die inmiddels in Algerije werden opgelegd en te koop staan.

CNAN is van plan om behalve de drie Clipper-schepen later ook nog twee grotere eenheden van 12.000 dwt en twee roro-schepen te kopen. Die laatste zijn wellicht bestemd voor CNAN Med, dat binnen het Middellandse Zeegebied actief is.