Britse spoornetbeheerder neemt vrachtterminals over

Network Rail, de Britse spoornetbeheerder, heeft 105 vrachtterminals die geleased waren aan drie spooroperatoren, overgenomen. Daarmee wil het de infrastructuur sneller ter beschikking kunnen stellen aan het groeiend aantal operatoren.

De operatie moet ook de competitiviteit en de groei van het goederenvervoer stimuleren. Het gaat om 87 terminals van DB Schenker, 15 van Freightliner en drie van GB Railfreight. Volgens Network Rail is de operatie zelf-financierend op basis van de huidige huuropbrengsten, de verwachte groei van de verhuur en de operationele winst.

Directeur Paul McMahon noemt het één van de grootste veranderingen in de Britse spoorsector sinds tientallen jaren én een dappere strategische zet van de spoorindustrie. Hij verwacht dat die zal bijdragen tot de groei van het spoorvervoer en een grotere transparantie en evenwicht in de afspraken met betrekking tot het gebruik van de terminalinfrastructuur. Het zal Network Rail bovendien toelaten om het netwerk efficiënter te benutten, terwijl er voor de spooroperatoren kapitaal vrij komt om in hun activiteiten te investeren.

“Door de eigendom en het beheer van de belangrijkste vrachtterminals te consolideren zijn we in staat om het spoornet voor het vrachtvervoer in de komende jaren op de meest efficiënte en effectief mogelijke manier in te zetten. Bovendien kunnen overtollige terreinen herontwikkeld worden en voor een bijkomende inkomstenbron voor Network Rail zorgen”, aldus McMahon.

Onbruikbare of in onbruik geraakte vrachtsites zullen niet behouden worden.