Antwerpen ontvangt opnieuw een Triple-E van Maersk

In de Antwerpse haven is vandaag de 'Morten Maersk' (18.340 teu) gearriveerd. Die evenaart het record van het zusterschip 'Mary Maersk' als grootste containerschip dat ooit de Scheldehaven aanliep.

De 'Morten Maersk' maakt momenteel zijn maidentrip voor de AE2 Service van Maersk Line tussen het Verre Oosten en Noord-Europa. Na de aanloop van Antwerpen gaat het schip nog naar Felixstowe om daarna koers te zetten naar Singapore, Busan en Dalian.

De AE2-dienst wordt nog deze maand opgevolgd door een nieuwe AE2 van het 2M Vessel Sharing Agreement van Maersk Line en MSC. Voor die nieuwe dienst die door MSC onder de naam Swan Service zal verkopen, zullen beide partners schepen leveren.

E-klasse

De 'Morten Maersk' zal daar niet meer bij zijn, omdat het schip naar de AE5 of Albatross Service wordt overgeheveld die niet naar Antwerpen komt. Maersk houdt wel vijf schepen van de E-klasse (15.550 teu) in de nieuwe AE2. Het gaat om de 'Edith', 'Evelyn', 'Estelle', 'Eleonora' en 'Ebba Maersk'.

MSC zal van zijn kant o.a. de 'MSC London' en 'MSC New York' (16.864 teu) inzetten. De andere door MSC genomineerde schepen zijn voorlopig de 'MSC Rosa M' (14.000 teu) en de 'MSC Trieste' en 'MSC Ariane' (elk 13.050 teu) in afwachting van de komst van grotere eenheden die nog in aanbouw zijn.

In tegenstelling tot Maersks AE2 zal de opvolger AE2/Swan in Antwerpen een dubbele aanloop verrichten, wat betekent dat er dus wekelijks twee containerreuzen uit deze dienst de Schelde zullen opvaren.