"Beste tussentijds resultaat ooit voor DSV"

Transport- en logistiekgroep DSV heeft een sterk derde kwartaal achter de rug, waarin de Air & Sea-divisie de beste van de klas was, terwijl de divisies Road en Solutions nog af te rekenen hadden met een heel concurrentiële markt.

Dat resulteerde in een omzet van 12,2 miljard Deense kroon tegen 11,4 miljard Deense kroon in dezelfde periode vorig jaar. De EBIT steeg van 691 miljoen Deense kroon vorig jaar tot 728 miljoen Deense kroon (97,8 miljoen euro) in het derde kwartaal van dit jaar.

Volgens ceo Jens Bjorn Andersen gaat het om de beste tussentijdse resultaten in de geschiedenis van de onderneming. "Ondanks de gebruikelijke seizoensgebonden impact, bleef het activiteitsniveau gedurende het derde kwartaal op een hoog peil en won DSV marktaandeel met al zijn activiteiten”, zei hij. De groep wil sneller blijven groeien dan de markt en de groeiverwachtingen per divisie blijven voor dit jaar onveranderd op 3 tot 5% voor zeevracht, 2 tot 4% voor luchtvracht, 1 tot 3% voor Road en 1 tot 3% voor Solutions.

Air & Sea

De zeevrachtvolumes stegen in het derde kwartaal met 8%. Over de eerste negen maanden groeiden de volumes met 9%. Op 1% na ging het om organische groei. Het luchtvrachtvolume ging er in het derde kwartaal met 14% op vooruit. Van januari tot eind september bedroeg de groei 12%. Ook hier ging het bijna volledig om organische groei. De omzet van Air & Sea over de eerste negen maanden steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 8,6% tot 16,2 miljard Deense kroon. Het derde kwartaal was goed voor een omzet van 5,6 miljard Deense kroon, 9,7% meer dan in het derde kwartaal van 2013. De EBIT van de divisie steeg met 13,2%  tot 1,14 miljard Deense kroon over de eerste negen maanden en met 13,6% tot 435 miljoen Deense kroon in het derde kwartaal. De groep wijt de positieve ontwikkeling aan de stijgende productiviteit en het stabiel blijven van de overhead kosten ondanks de integratie van nieuwe acquisities.

Road

De Road-divisie noteerde een stijging van het aantal zendingen met 5% in het derde kwartaal, maar een concurrentiële markt zorgde voor een daling van de inkomsten per zending en een daling met 10% van de EBIT. Over de eerste negen maanden bedroeg de stijging van het aantal zendingen zo’n 4%. De EBIT daalde met 7,5% tot 663 miljoen Deense kroon vergeleken met de eerste negen maanden van vorig jaar. DSV schrijft de mindere resultaten toe aan een lichte stijging van de overhead- en van de algemene kosten en de integratie van Ontime Logistics. Volgens de groep hebben de kostenbesparingsmaatregelen in het kader van het ‘Operational Excellence 2.0’ programma nog niet hun volle effect opgeleverd, maar zullen ze in de volgende twee kwartalen verdergezet worden.

Solutions

De resultaten van de divisie Solutions, waaronder zowel freight management, douane, warehousing en distributie, informatiebeheer en e-business-ondersteuning vallen, bleven gelijk ten opzichte van het vorige jaar. Het aantal orderlijnen steeg met 5% in het derde kwartaal, maar de prijsdruk zorgde voor een lagere opbrengst per orderlijn.