Zwijndrecht duwt verhoging drijfkrachtbelasting toch door

Bedrijven op Linkeroever in Zwijndrecht zullen vanaf januari 43% meer drijfkrachtbelasting moeten betalen. In totaal gaat het om 3,2 miljoen extra belastingen. Werkgeversorganisatie Voka vreest onder meer voor de investeringsbereidheid in de regio.

De gemeente Zwijndrecht kondigde begin 2017 al aan dat ze enkele vrijstellingen op de drijfkrachtbelasting zou afschaffen. Dat lokte meteen een reactie uit van de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland van Voka, die naar provinciegouverneur Cathy Berx stapte om de maatregel te toetsen aan het recht en het algemeen belang. Dat leidde tot een overleg tussen burgemeester André Van de Vyver (Groen) van Zwijndrecht (foto), Voka en de getroffen bedrijven.

Volgens de burgemeester is de maatregel een reactie op de eenzijdige maatregel van de Vlaamse regering om vrijstellingen op de drijfkrachtbelasting in te voeren. Die heeft een impact op het gemeentelijk budget. Zwijndrecht duwt de verhoging nu toch door.

Gevolgen

Voka noemt de belastingverhoging in een reactie een risicovolle beslissing. “Ze ondermijnt het vertrouwen van de buitenlandse hoofdzetels en hypothekeert de investeringsbereidheid in de regio. Ik heb weet van een hoofdzetel die haar plant in Zwijndrecht door deze fiscale ontwikkeling in het vizier heeft om de overcapaciteit in de groep aan te pakken”, zegt Luc Luwel, gedelegeerd bestuurder van Voka — Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Volgens hem haalt Zwijndrecht vandaag al 80% van de gemeentebelastingen bij de bedrijven, terwijl de personenbelasting slechts 2,5% bedraagt.

Voka vermoedt dat de burgemeester de personenbelasting niet wil optrekken omwille van de nakende verkiezingen. “Ik denk dat hij pas een echt probleem met zijn begroting zal hebben als een aantal bedrijven beslist weg te trekken uit Zwijndrecht”, besluit Luwel.

Koen Heinen