Zeecontainer en oplegger als 'huis' voor chauffeurs op parking Genk

Bij een grootschalige controle op mensenhandel en economische uitbuiting liep IKEA twee keer tegen de lamp. Zowel in Genk als Geleen (NL) leefden chauffeurs in erbarmelijke omstandigheden. IKEA belooft een onderzoek naar de mistoestanden.

Van 14 tot 20 september voerden de politie en sociale-inspectiediensten controles uit in het kader van de Europese actieweek tegen mensenhandel. In Genk controleerden ze een bewaakt terrein van het distributiecentrum van Ikea. Volgens het officieel persbericht gaat het om ‘pleisterplaatsen bij distributiecentra van een grote winkelketen in België, Nederland en Frankrijk’. 

“Op die sites werd niet voldaan aan de welzijnswetgeving en de regelgeving op het vlak van volksgezondheid, in coronatijden van groot belang”, klinkt het tegenover Belga. "Op het bewaakte parkeerterrein in Genk waren de sociale en sanitaire voorzieningen niet in verhouding tot het aantal chauffeurs dat er dagelijks langskomt. De algemene hygiëne was ondermaats en een zeecontainer en huifoplegger werden ingezet als keuken, eetkamer en ontmoetingsruimte voor de kamperende chauffeurs.”

In totaal werden bij de controle 33 vrachtwagens aangetroffen van transportfirma's uit Litouwen (4), Polen (7), Bulgarije (12), Roemenië (8), Tsjechië (1) en Turkije (1).

Behoefte

De Nederlandse politie controleerde een gelijkaardig terrein in Geleen, net over de Nederlandse grens. Ook daar gelijkaardige erbarmelijke toestanden. De truckers zegden dat ze periodes van twee maanden in hun cabine werkten en leefden, zonder voorzieningen als elektriciteit, douches of wc’s. 

Volgens persagentschap ANP verklaarden de chauffeurs dat zij, door het gebrek aan voorzieningen, hun behoefte in de struiken van het parkeerterrein moesten doen. Om zich te wassen moesten ze zelf water meenemen. De truckers krijgen per dag 65 euro betaald, ongeacht de uren die zij werken. Ook krijgen zij mogelijk geen onkostenvergoeding of vakantiegeld.

Eerlijke arbeidsvoorwaarden

IKEA belooft beterschap. “We nemen dit onderwerp zeer serieus en zijn meteen gestart met een onderzoek naar deze specifieke misstanden. IKEA streeft ernaar dat elke chauffeur die IKEA-producten vervoert, onder goede en eerlijke arbeidsvoorwaarden werkt. Goede en eerlijke arbeidsomstandigheden maken deel uit van onze cultuur en waarden en zijn een voorwaarde voor iedereen die wereldwijd werkt binnen de IKEA-distributieketen. Wij hechten hier veel belang aan en dat geldt ook voor arbeidskrachten die niet rechtstreeks in dienst zijn van ons.”

Erik De Troyer