Yusen breidt uit met semi-geautomatiseerd farmamagazijn in Antwerpen

Yusen, specialist in farmalogistiek, breidt zijn vestiging in Antwerpen uit. Er komt een nieuw 'slim' farmawarehouse met 13.000 palletplaatsen op de Antwerpse 'campus' van het bedrijf op Linkeroever.

Aangrenzend aan het bestaande Yusen-warehouse komt een nieuw warehouse met een ambient-temperatuurniveau (15-25°C) en een opslagcapaciteit voor meer dan 13.000 pallets, dat geheel voldoet aan de Europese GDP-voorschriften voor opslag en handling van farmaceutische producten. Het nieuw te bouwen ‘smart warehouse’ zal nagenoeg volledig autonoom functioneren en 24/7 operationeel zijn. De geautomatiseerde aanpak maakt een maximale throughput-snelheid van pallets mogelijk bij een minimum aan menselijke fouten, schade- en ongevalrisico’s. Het gebruik van een zogenaamde ‘Narrow aisle racking’-installatie met inductiegestuurde, onbemande trucks die de juiste palletplaats localiseren, is een van de opvallende innovaties.

Op naar 65.000 m²

Het nieuwe warehouse wordt gebouwd door Takenaka Europe GmbH, Belgium Branch in samenwerking met lokale bouwondernemingen en toeleveranciers. De voorbereidingen zijn inmiddels van start gegaan, maar het bouwen zelf duurt ongeveer een jaar. Oplevering en  ingebruikname van het warehouse staan gepland voor december 2020. De operationele logistieke werkzaamheden op de Yusen Antwerp Logistics Campus zullen in de tussentijd normaal doorgaan. Om tussentijdse groei niet te blokkeren, werd aanvullende warehousecapaciteit van zo'n 10.000m2 in Bornem in gebruik genomen. Inclusief de nieuwbouw beschikt Yusen Logistics op haar Antwerp Logistics Campus over ongeveer 65.000m2 warehousecapaciteit, goed voor 295 jobs.

Europese ambitie

Bruno Jacques, Managing Director van Yusen Logistics Benelux, laat over de uitbreiding optekenen: ''Dit nieuwe project onderstreept onze strategie om de Pharma & Healthcare-activiteiten in Europa verder te willen ontwikkelen. Wij zijn ervan overtuigd dat wij onze klanten extra value kunnen bieden in hun logistieke keten door een verhoogde focus op kwaliteit, leadtimes, service offering en cost efficiency. Wij zijn onze klanten dankbaar voor hun vertrouwen in onze services en ik kijk ernaar uit om tezamen met alle betrokken partijen ook dit nieuwe project tot een groot succes te maken."

Superhighway 

Het belang van Antwerpen voor de wereldwijde activiteiten van Yusen is niet te onderschatten. Volgens het bedrijf is de Antwerp Logistics Campus zowel op Benelux- als op Europees niveau een strategische hotspot voor zowel import- als exportflows, wereldwijde lucht- en zeevracht in combinatie met uitgebreide wegennetconnecties voor doorvoer richting bestemmingen in heel Europa. Yusen Antwerp Logistics Campus is eveneens de centrale hub binnen de 'Yusen Logistics pharmaceutical superhighway'. Dat is een controltowergestuurd  Europees netwerk, waarbinnen jaarlijks meer dan twee miljoen pallets pharmaceutische producten vervoerd worden. De uitbreiding verstevigt de functie van de Yusen Logistics Antwerp Campus als strategische healthcarehub binnen het Europese en mondiale Yusen Logistics-netwerk.

Michiel Leen